Zastavte jojo efekt!

Vyzkoušela jste už snad všechny tipy na hubnutí a hlavně udržení následné váhy a přesto jste po čase zlikvidovaná kila znovu nabrala? Pak máte jako většina lidí, kteří drží dietu, zkušenost s tzv. jojo efektem. Poradíme vám, jak s ním skoncovat.

Tři různě váhová závaží

Čím je jojo efekt způsoben

Jojo efekt je způsoben nefyziologickou ztrátou hmotnosti, při níž dochází nejen k úbytku tuku, ale i ke ztrátě svalové tkáně. V okamžiku, kdy se člověk vrátí ke svým původním stravovacím návykům, dojde ke změně metabolismu a k vychýlení hladiny inzulinu. Jakmile začnete znovu přibírat, neukládá se svalová hmota, ale tuk. Protože diety zpomalují metabolismus, organismus si dělá zásoby tuku i proto, aby přežil snížený příjem kalorií. Metabolismus se vám nezrychlí ani po ukončení diety, takže čím více diet držíte, tím odolnější se proti nim stáváte! To platí hlavně v případech zázračných rychlodiet. Postupně se dostáváte do bludného kruhu a čím déle dietu držíte, tím méně kalorií potřebujete, aby jste si váhu udrželi a kil se tak zbavujete stále hůře. Navrácení se k původní, nechtěné váze, vám navíc sráží sebevědomí a snižuje motivaci k dalšímu pokusu o zhubnutí.

Nebezpečí jojo efektu

Neustálé hubnutí a přibírání vám může silně narušit metabolismus i psychiku, z nichž se pak mohou rozvinout i poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie) nebo poruchy menstruačního cyklu, které mohou vést až k neplodnosti.

Jak zastavit jojo efekt

Důležité je nehladovět, ale naučit se spíše chytře jíst. Hladina cukru v krvi ovlivňuje ukládání tuků v těle, proto jezte hodně potravin obsahující vlákninu. Ta uvolňuje cukr postupně a vám tak nehrozí vlčí záchvaty hladu. Druhou zbraní proti jojo efektu je pohyb. Pouze aktivní svalová vlákna zamezí ukládání tuku. Vhodnější než posilování je jízda na kole nebo aerobní cvičení. Vytvořte si pravidelný režim pohybu a příjmu potravin. Důležité je také nalézt psychickou rovnováhu a neobviňovat se ze selhání.

Jojo efekt a chuť k jídlu

Pokud vám brání dlouhodobému dodržování diety nutkavá chuť k jídlu, vyzkoušejte minerální kúru, která snižuje pocit hladu. Navíc vás zbaví všech jedovatých látek a zásobí živinami, které urychlují spalování tuku. Hollywood Mineral Fit Slim, to je zdravý způsob hubnutí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies