Zatmění Slunce

K zatmění Slunce dojde, když se Měsíc, který obíhá kolem naší planety, dostane mezi Zemi a Slunce, čímž se dostanou do jedné přímky. V oblasti viditelnosti zatmění Slunce se po povrchu zemském posouvá stín, vržený Měsícem.

Zatmění Slunce

Ve středu 29.3. 2006 nastane úplné zatmění Slunce. Pro mnoho lidí bude toto zatmění jediným, které můžeme v životě vidět. Pás stínu projde od Brazílie přes Atlantik, severní Afriku, Rusko až do Mongolska a vyvrcholí právě v severní Africe. V České republice můžeme toto zatmění Slunce pozorovat jen jako částečné.

Zatmění Slunce začne v 11:47, maximální fáze nastane ve 12:52 a skončí ve 13:50. Lze ho pozorovat i bez dalekohledu, ale s pomocí vhodného filtru. Další zatmění Slunce, které budeme moci zpozorovat v České republice nastane 1.8.2008.

Částečné zatmění Slunce probíhá přibližně hodinu před zatměním úplným. Když se v této době podíváte na Slunce přes vhodný filtr, uvidíte, jak se sluneční kotouč noří za obrys Měsíce. Krajina se začíná temnit a teploty postupně klesají.

Zatmění Slunce má velký vliv hlavně na přírodu. Všechny večerní zvyky, které zvířata a rostliny mají se začínají posouvat třeba do poloviny dne. Například ptáci se chystají ke spánku nebo kohouti kokrhají. Zatmění je více ovlivňuje než když se Slunce schová za mrak.

Zatmění Slunce může nastat maximálně pětkrát v jednom roce. Naposledy nastal maximální počet zatmění v roce 1935. Tato situace se bude opakovat až v roce 2206.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies