Zatočte s pupínky na těle

Už vám není „náct“, ale stejně se vám pravidelně objevují pupínky na obličeji i na těle. Co způsobuje jejich výskyt a jak se jich zbavit?

Žena s krásnou pletí hladící si obličej

Akné netrápí jen teenagery

Je důležité si uvědomit, že klasické akné netrápí pouze náctileté. V tomto věku, kdy mladí lidé vstupují do takzvané puberty, se boj s akné nastartuje. Někdo toto období přejde bez větších potíží a někomu komplikuje život řadu let. Můžou za to především hormony. Jejich hladina, pokud je vysoká, může napáchat v těle každého člověka pořádnou neplechu. Akné se začne tvořit nejen na obličeji, kde je výskyt asi nejméně žádoucí, ale také na zádech či hrudníku.

Zánětlivé pupínky

Klasické akné tvoří malé pupínky s bílou čepičkou – jedná se o vyústění mazové žlázy, anebo zánětlivé červené pupínky, které bývají na omak i bolestivé. V obou případech je nutné postiženou oblast co nejlépe a hlavně pravidelně čistit. Existuje řada přípravků pro boj s akné, s nimiž se dá tato vyrážka eliminovat na minimum a dokonce jí i předcházet.

Spouštěč akné ale nebývá pouze vysoká hladina hormonů (u žen například v období před či v průběhu menstruace). Kromě nich se na tvorbě akné podílí velkou měrou i stres, některé užívané léky, prostředí a složení jídelníčku.

Čistěte a jezte zdravě

Pokud vás netrápí více než dva sotva viditelné pupínky, které zmizí druhý den, nemusíte se s nimi trápit. Pokud ale patříte k těm, kteří mají po obličeji celé mapy, nejspíš bude nejlepší navštívit dermatologa. Někdy je k léčbě zánětlivého akné zapotřebí silnějších léků.

Zbavit se akné pomohou čisticí tonika k tomu určené, dále krémy a gely, které brání další tvorbě mazu a dezinfikují postiženou část pokožky. Pořiďte si také přípravky k lokálnímu ošetřování, nikdy však akné nevysušujte alkoholem nebo přípravkem, který alkohol obsahuje. Z počátku to sice pomůže, v konečném důsledku se ale akné zhorší. Na nějaký čas také vynechejte z jídelníčku mastná a sladká jídla, oboje tvorbu akné zvyšují.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies