Zázračné koření jménem Kurkuma

V Indii je kurkuma díky své kořeněné chuti používaná už celá staletí. Dodává pokrmům skvělou chuť a nažloutlou barvu, navíc je nejen v kuchyni, ale také v medicíně velice užitečná.

kurkuma

Účinná látka, kterou kurkuma obsahuje je kurkumin. Tato oranžově-žlutá látka má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Kurkumin snižuje riziko rakoviny, srdečního onemocnění i Alzheimerovy choroby, předpokládá se, že by mohl být užitečný i při léčbě revmatoidní artritidy.

S kurkumou proti nemocem

Kurkumin blokuje rakovinu několika různými způsoby - potlačuje rozšíření nádoru i proces tvoření metastáz, zabraňuje množení buněk a růstu nádoru. Podle výzkumů dokáže ovlivnit i DNA a RNA.

Lepší paměť?

Kurkumin také působí proti změnám v mozku, které jsou spojené s degenerací nervů. V řadě studií na zvířatech dokázal kurkumin zlepšit paměť a kognitivní schopnosti. Studie na starších občanech Singapuru navíc zjistila, že ti z nich, kteří pravidelně používali kari, jež obsahuje kurkumin, měli lepší kognitivní funkce než lidé, kteří je neužívali.

Kurkuma působí také na naší psychiku

Klinické studie prokázaly také účinek kurkumy na psychické zdraví. Ukázalo se, že kurkumin funguje i jako antidepresivum a pomáhá při depresích, které se projevují ztrátou chuti do života, beznadějí, nespavostí a ztrátou chuti k jídlu.

Jak kurkumu konzumovat?

Aby se kurkumin do těla vstřebal, je potřeba dodržet tyto kroky:

  • kurkumu je potřeba povařit
  • kurkumu vždy konzumujte společně s černým pepřem (černý pepř zajišťuje lepší vstřebatelnost do organismu)
  • kurkumu konzumujte se zdravým tukem, protože kurkumin je rozpustný v tucích (s olivovým olejem, kokosovým olejem)

K dostání je čerstvá kurkumový kořen nebo kurkumový prášek. Kurkumou můžeme kořenit maso, rýži, cizrnu, míchaná vejce, luštěniny apod. Záleží na naší chuti a fantazii. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, kurkuma se tam vyskytuje prakticky v každém receptu, protože směs koření kari se přidává opravdu do každého jídla.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies