Zázrak jménem kozí mléko

Na jedné straně se o něm mluví jako o zázraku přírody, na druhé se o něm říká, že se jeho příznivý vliv záměrně zveličuje. Jak to s kozím mlékem vlastně je?

Koza s trávou v puse

Jedni ho vyzdvihují do nebes, druzí o něm říkají, že je to jen dobře udělaný marketingový tah. Jak ale zjistit, co je skutečně pravda Nezbývá, než vyzkoušet.

Propagátoři kozího mléka poukazují na jeho antistresové účinky, pozitivní vliv na imunitu i celkovou kondici. Kozí mléko je prý dobré také jako prevence proti nádorovým onemocněním, stejně jako proti onemocnění trávicího traktu. Velké zásluhy se mu mimo jiné přisuzují i v péči o pokožku.

Tekutina uznávaná po tisíciletí

V této oblasti jsou mu blahodárné účinky přisuzovány po celá tisíciletí. Jako lék na nemoci ho yzdvihoval už  starořecký lékař HippokratOriginales. Starověcí Římané považovali kozí máslo za elixír krásy a zdraví, švýcarští mniši z něj zase vyráběli léčebné masti na podrážděnou pokožku. O jeho významu dobře věděla i královna Kleopatra, která využívala také oslí mléko, v němž se koupala.

Blahodárné účinky
v kosmetice

Dnes se z něj vyrábí nejrůznější krémy včetně těch masážních, pleťová a tělová mléka, mýdla, tělové másla či třeba soli do koupele.

Krémy z kozího mléka fungují na stejné bázi jako je využívali mniši v horách. Zklidňují přecitlivělou kůži. A oceňují jej i někteří lidé s atopickým ekzémem. Doporučuje se prý postižená místa potírat krémem s kozí syrovátkou. A někteří prý zaznamenaly úspěchy i po prostém potírání kozím mlékem naneseným na vatě. Existuje nejeden případ, kdy se po takovém léčení, zbavili ekzému napořád.

V léčbě ekzémů a nejrůznějších vyrážek je tedy jeho účinek nesporný.

Jedni ho nesnesou, druhým prospívá

Co se týče pití kozího mléka a konzumování výrobků z něj, názory se různí. Jedni ho nesnesou, druhým prospívá. Odborníci na chov koz tvrdí, že je velmi důležité dbát na vysokou kvalitu krmiva. Pokud tomu tak není, je kozí mléko snáz náchylné k přenášení různých choroboplodných organismů.

A jak poznat kvalitní kozí mléko Čerstvé mléko od zdravé kozy je bílá neprůhledná tekutina s mírně sladkou chutí, která nemá téměř žádný pach.

Ať už pijeme kozí či kravské mléko, shodnou se odborníci na jedné věci. Mléko je důležité převařit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies