Vynikající zázvorové sušenky
Na zázvorové sušenky budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 1 lžičku mleté skořice, špetku soli, 1 lžičku mletého sušeného zázvoru, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, lžíci medu, 1 žloutek, mandle a kandovaný zázvor.
Jak na to?
Mouku s kořením a solí prosijte, smíchejte s máslem, cukrem, medem a žloutkem. Těsto ochutnejte a podle potřeby přidejte ještě med nebo máslo, aby se těsto lépe spojilo. Všechny surivony důkladně promíchejte a těsto nechte v lednici alespoň hodinu odležet. Odpočinuté těsto vyválejte a vykrajujte sušenky dle libosti. Sušenky ozdbte kandovaným zázvorem nebo mandlemi a pečte ve středně vyhřáté troubě.
Kuřecí prsa na citonovém zázvoru
Potřebovat budete: 800 g kuřecích prsou, čerstvý zázvor, 2 šalotky, kůru z jednoho citronu, šťávu ze dvou citronů, 50 ml kuřecího vývaru, 3 lžíce tmavé sójové omáčky, 2 lžíce medu, sůl a olej.
Jak na to?
Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, osolte, pokapejte olejem a vložte na dvě hodiny do lednice. Mezitím nakrájejte šalotky na drobné kostičky, zázvor oloupejte a nakrájejte na opravdu jemné nudličky. Omytou citronovou kůru také nakrájejte na tenké nudličky. Na rozpáleném oleji osmahněte šalotku, zázvor i kůru a poté přidejte maso z lednice. Z prudka jej opečtě, aby se zatáhlo, ale uvnitř zůstalo šťavnaté. Nyní maso polijte citronovou šťávou, přídejte vývar a dochuťte sójovou omáčku s medem. Maso duste běz pokličky, dokud nezůstane minimum tekutiny. Máte hotovo, zbývá uvařit jen rýži a můžete si pochutnat.
Zázvorový chléb
Odložte obyčejný chléb a zakousněte se do něčeho zdravějšího, jistě vám zachutná. K přípravě zázvorového chlebu budete potřebovat: 500 g čerstvě nadrobeného toastového chleba, 500 g medu, 2 lžičky drceného zázvoru, 2 lžičky skořice mleté, celý hřebíček, 1 lžičku mletého pepře a čerstvé bylinky.
Jak na to?
Pokud není med úplně tekutý, rozehřejte ho. Nalijte ho do misky a smíchejte s nadrobeným toastovým chlebem a kořením. Směs na chléb by měla být hodně tuhá. Hmotu vložte na mělký plech vyložený pečíčím papírem a těsto roztlačte po celé ploše. Je třeba, aby celá plocha byla rovná, pro jistotu plech vložte na dvě hodiny do ledničky. Po vyjmutí z lednice, vyklopte plát na jiný papír a rozkrájejte na čtverce. Do každého čtverce pak zapíchejte bylinky a jeden hřebíček. Plátky pečte při 180 ° C.
Diskuze