Zdravé recepty ze sóji

Sója je kulturní potravinou, kterou znali lidé již před 5.000 lety! V součastné době se na ní zapomíná, což je velká škoda. Připravit si z ní můžeme pokrmy, které nejen že dodají tělu potřebné vitamíny a minerály, ale také chutnají skvěle. Navíc sója obsahuje jen minimum kalorií, nemusíme se tedy bát o svou štíhlou linii.

Sójové kuličky

Jemná sójová polévka se zakysanou smetanou

Budeme potřebovat 1 balení sóji (nejlépe namočené přes noc, aby byla měkká), 4 větší brambory, 2 větší mrkve, 1 kelímek zakysané nízkotučné smetany, 1 kostku bujónu (nejlépe bez glutamátu), ocet, kmín, pepř a sůl.

Do většího hrnce nalijeme litr vody, vložíme kostku bujónu, oloupanou a na kostičky nakrájenou zeleninu, trochu soli, kmínu a necháme vařit, dokud brambory nezměknou. Následně do hrnce přidáme scezenou sóju a dle chuti nízkotučnou smetanu.

Když je sója měkká, polévku odstavíme z plotny, dochutíme octem, pepřem a ihned podáváme.

Sójové nudličky s pórkem na čínský způsob

Budeme potřebovat 100 gramů sojových nudliček, 1 menší cibuli, 1 větší pórek, 1/2 kostky zeleninového bujónu, olivový olej, koření na čínu, sojovou omáčku, sůl a pepř.

Sojové nudličky uvaříme dle návodu na obalu. Doporučujeme do vody, ve které se budou nudličky vařit, přidat t1/2 kostky zeleninového bujónu, aby získaly lepší chuť. Mezitím si omyjeme a na menší kousky nakrájíme pórek a cibuli. Po uvaření sojové nudličky scedíme a vymačkáme z nich důkladně přebytečnou vodu.

Na pánvi s trochou olivového oleje osmahneme cibulku, přidáme sojové nudličky a ochutíme je kořením na čínu a sójovou omáčkou. Nakonec přidáme do směsi nakrájený pórek a necháme jej krátce osmahnout.

Dochutíme solí, čerstvě umletým pepřem a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je rýže.

Tip: K sojovým nudličkám a pórku se skvěle hodí také žampióny. Kdo je má rád, může si je k ingrediencím výše uvedeného receptu přidat.

Více o sóji a produktech z ní vyrobených se dočtete v následujícím článku >

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies