Jemná sójová polévka se zakysanou smetanou
Budeme potřebovat 1 balení sóji (nejlépe namočené přes noc, aby byla měkká), 4 větší brambory, 2 větší mrkve, 1 kelímek zakysané nízkotučné smetany, 1 kostku bujónu (nejlépe bez glutamátu), ocet, kmín, pepř a sůl.
Do většího hrnce nalijeme litr vody, vložíme kostku bujónu, oloupanou a na kostičky nakrájenou zeleninu, trochu soli, kmínu a necháme vařit, dokud brambory nezměknou. Následně do hrnce přidáme scezenou sóju a dle chuti nízkotučnou smetanu.
Když je sója měkká, polévku odstavíme z plotny, dochutíme octem, pepřem a ihned podáváme.
Sójové nudličky s pórkem na čínský způsob
Budeme potřebovat 100 gramů sojových nudliček, 1 menší cibuli, 1 větší pórek, 1/2 kostky zeleninového bujónu, olivový olej, koření na čínu, sojovou omáčku, sůl a pepř.
Sojové nudličky uvaříme dle návodu na obalu. Doporučujeme do vody, ve které se budou nudličky vařit, přidat t1/2 kostky zeleninového bujónu, aby získaly lepší chuť. Mezitím si omyjeme a na menší kousky nakrájíme pórek a cibuli. Po uvaření sojové nudličky scedíme a vymačkáme z nich důkladně přebytečnou vodu.
Na pánvi s trochou olivového oleje osmahneme cibulku, přidáme sojové nudličky a ochutíme je kořením na čínu a sójovou omáčkou. Nakonec přidáme do směsi nakrájený pórek a necháme jej krátce osmahnout.
Dochutíme solí, čerstvě umletým pepřem a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je rýže.
Tip: K sojovým nudličkám a pórku se skvěle hodí také žampióny. Kdo je má rád, může si je k ingrediencím výše uvedeného receptu přidat.
Diskuze