Svěží polévka ze zeleného hrášku
K přípravě budeme potřebovat 500 gramů čerstvého zeleného hrášku, 1 litr vody, půlku citrónu, bylinkové pesto, mořskou sůl, česnek a pepř.
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme zelený hrášek a položíme jej na plotnu. Vaříme na mírném plameni, dokud hrášek nezměkne. Poté polévku dochutíme 1 až 2 čajovými lžičkami bylinkového pesta, šťávou z poloviny citrónu, česnekem, mořskou solí a trochou pepře. Před koncem vaření polévku rozmixujeme ponorným mixérem (část hrášku můžeme ponechat, aby byla polévka hustější). Servírujeme s krutónky z celozrnného pečiva.
Pyré ze zeleného hrášku
K přípravě budeme potřebovat 500 gramů čerstvého zeleného hrášku, 1 litr vody nebo zeleninového vývaru, mořskou sůl, pepř a několik čerstvých lístků máty.
Do hrnce nalijeme vodu nebo zeleninový vývar, přidáme zelený hrášek, několik lístků máty a položíme jej na plotnu. Vaříme na mírném plameni přibližně 15 minut. Hrášek scedíme (vývar si ponecháme pro další vaření), rozmixujeme na pyré a dle potřeby dochutíme mořskou solí a pepřem.
Tip: Do pyré můžeme přidat 1 až 2 polévkové lžíce Riccoty nebo sýru Cottage, které zjemní výslednou chuť pokrmu.
Salát ze zeleného hrášku s ořechy
Budeme potřebovat 300 gramů zeleného hrášku, 150 gramů mrkve nakrájené na malé kostičky, 100 gramů kukuřice, 2 jarní cibulky, hrst nadrobno nasekaných vlašských ořechů (případně nesolených pistácií či piniových oříšků), olivový olej, mořskou sůl a pepř.
Zelený hrášek společně s mrkví a kukuřicí vložíme na chvíli do páry, aby všechna zelenina změkla. Poté ji necháme vychladnout. Do větší mísy vložíme zeleninu, najemno nakrájenou jarní cibulku, nadrobno nasekané vlašské či jiné oříšky a trochu olivového oleje.Vše společně promícháme. Ochutíme dle potřeby mořskou solí a pepřem. Před podáváním dáme salát ze zeleného hrášku na chvilku odležet do lednice. Podáváme s celozrnným pečivem.
Tip: Do salátu ze zeleného hrášku můžete přidat také kousky tuňáka pokapané citrónovou šťávou.
Diskuze