Zdravé recepty ze zeleného hrášku

Zelený hrášek je oblíbenou luštěninou, která obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vitaminů, zároveň také velmi nízkou hladinu tuků. Díky tomu pomáhá udržet na normální hladině krevní tlak a pomáhá při léčbě chronického onemocnění ledvin. A to jsou podstatné důvody, proč bychom jej měli zařadit do svého jídelníčku. V dnešním článku vám představíme několik chutných a zdravých receptů, jak lze zelený hrášek upravit.

Kuličky hrášku v bílé míse

Zelený hrášek, foto: sxc.huSvěží polévka ze zeleného hrášku

K přípravě budeme potřebovat 500 gramů čerstvého zeleného hrášku, 1 litr vody, půlku citrónu, bylinkové pesto, mořskou sůl, česnek a pepř.

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme zelený hrášek a položíme jej na plotnu. Vaříme na mírném plameni, dokud hrášek nezměkne. Poté polévku dochutíme 1 až 2 čajovými lžičkami bylinkového pesta, šťávou z poloviny citrónu, česnekem, mořskou solí a trochou pepře. Před koncem vaření polévku rozmixujeme ponorným mixérem (část hrášku můžeme ponechat, aby byla polévka hustější). Servírujeme s krutónky z celozrnného pečiva.

Pyré ze zeleného hrášku

K přípravě budeme potřebovat 500 gramů čerstvého zeleného hrášku, 1 litr vody nebo zeleninového vývaru, mořskou sůl, pepř a několik čerstvých lístků máty.

Do hrnce nalijeme vodu nebo zeleninový vývar, přidáme zelený hrášek, několik lístků máty a položíme jej na plotnu. Vaříme na mírném plameni přibližně 15 minut. Hrášek scedíme (vývar si ponecháme pro další vaření), rozmixujeme na pyré a dle potřeby dochutíme mořskou solí a pepřem.

Tip: Do pyré můžeme přidat 1 až 2 polévkové lžíce Riccoty nebo sýru Cottage, které zjemní výslednou chuť pokrmu.

Salát ze zeleného hrášku s ořechy

Budeme potřebovat 300 gramů zeleného hrášku, 150 gramů mrkve nakrájené na malé kostičky, 100 gramů kukuřice, 2 jarní cibulky, hrst nadrobno nasekaných vlašských ořechů (případně nesolených pistácií či piniových oříšků), olivový olej, mořskou sůl a pepř.

Zelený hrášek společně s mrkví a kukuřicí vložíme na chvíli do páry, aby všechna zelenina změkla. Poté ji necháme vychladnout. Do větší mísy vložíme zeleninu, najemno nakrájenou jarní cibulku, nadrobno nasekané vlašské či jiné oříšky a trochu olivového oleje.Vše společně promícháme. Ochutíme dle potřeby mořskou solí a pepřem. Před podáváním dáme salát ze zeleného hrášku na chvilku odležet do lednice. Podáváme s celozrnným pečivem.

Tip: Do salátu ze zeleného hrášku můžete přidat také kousky tuňáka pokapané citrónovou šťávou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Souvisejicí články

Vázání na snowboardu

Snowboarding

07.03.2006

Tři kostky cukru

Craving

08.03.2006

Detail plaveckého bazénu

Aqua aerobic

08.03.2006

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2020 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů Cookies