Zdravé recepty ze zeleného hrášku

Zelený hrášek je oblíbenou luštěninou, která obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vitaminů, zároveň také velmi nízkou hladinu tuků. Díky tomu pomáhá udržet na normální hladině krevní tlak a pomáhá při léčbě chronického onemocnění ledvin. A to jsou podstatné důvody, proč bychom jej měli zařadit do svého jídelníčku. V dnešním článku vám představíme několik chutných a zdravých receptů, jak lze zelený hrášek upravit.

Kuličky hrášku v bílé míse

Zelený hrášek, foto: sxc.huSvěží polévka ze zeleného hrášku

K přípravě budeme potřebovat 500 gramů čerstvého zeleného hrášku, 1 litr vody, půlku citrónu, bylinkové pesto, mořskou sůl, česnek a pepř.

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme zelený hrášek a položíme jej na plotnu. Vaříme na mírném plameni, dokud hrášek nezměkne. Poté polévku dochutíme 1 až 2 čajovými lžičkami bylinkového pesta, šťávou z poloviny citrónu, česnekem, mořskou solí a trochou pepře. Před koncem vaření polévku rozmixujeme ponorným mixérem (část hrášku můžeme ponechat, aby byla polévka hustější). Servírujeme s krutónky z celozrnného pečiva.

Pyré ze zeleného hrášku

K přípravě budeme potřebovat 500 gramů čerstvého zeleného hrášku, 1 litr vody nebo zeleninového vývaru, mořskou sůl, pepř a několik čerstvých lístků máty.

Do hrnce nalijeme vodu nebo zeleninový vývar, přidáme zelený hrášek, několik lístků máty a položíme jej na plotnu. Vaříme na mírném plameni přibližně 15 minut. Hrášek scedíme (vývar si ponecháme pro další vaření), rozmixujeme na pyré a dle potřeby dochutíme mořskou solí a pepřem.

Tip: Do pyré můžeme přidat 1 až 2 polévkové lžíce Riccoty nebo sýru Cottage, které zjemní výslednou chuť pokrmu.

Salát ze zeleného hrášku s ořechy

Budeme potřebovat 300 gramů zeleného hrášku, 150 gramů mrkve nakrájené na malé kostičky, 100 gramů kukuřice, 2 jarní cibulky, hrst nadrobno nasekaných vlašských ořechů (případně nesolených pistácií či piniových oříšků), olivový olej, mořskou sůl a pepř.

Zelený hrášek společně s mrkví a kukuřicí vložíme na chvíli do páry, aby všechna zelenina změkla. Poté ji necháme vychladnout. Do větší mísy vložíme zeleninu, najemno nakrájenou jarní cibulku, nadrobno nasekané vlašské či jiné oříšky a trochu olivového oleje.Vše společně promícháme. Ochutíme dle potřeby mořskou solí a pepřem. Před podáváním dáme salát ze zeleného hrášku na chvilku odležet do lednice. Podáváme s celozrnným pečivem.

Tip: Do salátu ze zeleného hrášku můžete přidat také kousky tuňáka pokapané citrónovou šťávou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies