Zdravotní pojištění studentů

Platba zdravotního pojištění po ukončení studia je noční můrou studentů. Málokdo ví, že zatímco středoškoláci jsou ještě dva měsíce v tzv. ochranné lhůtě, vysokoškoláci si musí začít hradit pojištění již měsíc po ukončení studia.

Studentka vysoké školy

Kdy platí za studenta zdravotní pojištění stát?

Student je považován za nezaopatřené dítě, které se připravuje na budoucí povolání, a proto za něj pojistné platí stát. Výjimku tvoří studenti starší 26 let a studenti, kteří jsou současně osobou samostatně výdělečně činnou. Ti si musí pojistné platit sami. Za studenta staršího 26 let platí pojistné stát pouze tehdy, je-li příjemcem plného invalidního důchodu.

Kdy končí nárok na hrazení zdravotní pojištění státem?

Přerušením nebo ukončením studia právo na hrazení zdravotního pojištění státem zaniká. Pokud tedy student přeruší studium, aby odjel na rok do zahraničí (za jinými než studijními účely), není již považován za nezaopatřené dítě. Nárok na platbu nezaniká přerušením studia v důsledku úrazu nebo nemoci.

Povinnosti brigádníků a studentů OSVČ

Student, který si přivydělává na brigádách, by si měl zajistit, aby za něj hradil zdravotní pojištění zaměstnavatel. Studenti, kteří jsou zároveň osobami samostatně výdělečně činnými, si pojištění platí sami.

Platba zdravotního pojištění po ukončení studia

Jakmile ukončíte školu, jste povinni přihlásit se k platbě zdravotního pojištění. Měsíc po absolvování vysoké školy jste ještě v tzv. ochranné lhůtě, kdy za vás ještě pojištění platí stát. Po této lhůtě už se ale musíte starat sami. Odvádět zdravotní pojištění nyní budete jako osoba bez zdanitelných příjmů – OBZP. OBZP jsou však také studenti starší 26 let a ti, kteří studium přeruší. Jiná je ochranná lhůta u středoškoláků (kteří dále nestudují) – činí dva měsíce.

Ohlašování změn zdravotní pojišťovně

Povinnost oznámit své zdravotní pojišťovně, že si budete pojištění hradit sami, mají vysokoškoláci do osmého dne následujícího měsíce od ukončení studia, tedy 8. srpna a středoškoláci do osmého dne za dva měsíce, tedy do 8. září. Pokud ukončení nebo přerušení studia nenahlásíte, může vám pojišťovna uložit pokutu ve výši 10 tisíc Kč. Navíc, čím později změny ohlásíte, tím větší penále zaplatíte.

U které zdravotní pojišťovny se pojistit?

Ukončili jste školu a nevíte, u které zdravotní pojišťovny se pojistit? Zjistěte výhody a slevy jednotlivých pojišťoven a vyberte si tu nejvýhodnější nabídku. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nabízí svým klientům - studentům od 18 do 26 let příspěvek na různé typy očkování, preventivní prohlídky, na plavání nebo fixní rovnátka.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies