Zdravý spánek

Bolesti páteře, neodpočinutí, podrážděnost. I to může být příčinou nezdravého spánku. Abychom předešli zdravotním problémům je užitečné vědět, jak vybrat správnou postel.

Ustlaná manželská postel

Zdravý spánek

V posteli strávíme až třetinu života. To je dostatečný argument k tomu, abychom dbali na to, jak spíme. Podle průzkumů trpí řada lidí bolestmi zad. A mnohé tyto problémy má na svědomí špatná postel s nevhodnou matrací.

Spánek – základem je matrace

Nejdůležitější součástí lůžka je matrace. Správná matrace by měla správně rozložit váhu těla a odvádět pot. Měla by být dostatečně pevná, ale ne příliš tvrdá. Každá ideální matrace by měla podporovat páteř v přirozeném tvaru. Kvalitní matrace je měkčí v oblasti ramen a tužší pod bederní páteří. Matrace by měla udržovat rovněž správnou teplotu těla. Matrace si vybíráme s ohledem k naší váze, podle tvrdosti. Podle vnitřní části matrace je rozdělujeme na pružinové, latexové, polyuretanové.

Spánek a pružinové matrace

Cenově jsou rozdílné podle kvality pružin. Kromě množství pružin a jejich vzdálenosti záleží na dalších vrstvách matrace. Existují velmi pohodlné taštičkové pružinové matrace, které pomocí pružinových pístů masírují jednotlivé body páteře a respektují její přirozený tvar.

Spánek a latexové matrace

Jsou to matrace z pěnové pryže. Vyrábějí se speciální technologií. Latexové jádro je děrované a počítá s různou tvrdostí v jednotlivých částech matrace. Vzhledem k jejich flexibilitě je lze použít na rošty, které se dají v oblasti nohou a hlavy polohovat.

Spánek a polyuretanové matrace

Matrace z polyuretanových pěn jsou dokonale prodyšné. Čím je tvarování nebo perforace na pěnové matraci složitější, tím pohodlněji se na ni spí. Taktéž jsou vhodné na polohovací rošty. Tvrdost matrace by se měla vybírat i podle toho, v jaké poloze často spíme. Pokud spíte často na boku, je vhodná měkčí matrace (pro snadnější zaboření ramen a boků). Spíte-li nejraději na zádech nebo břiše je vhodné vybírat pevnější a tvrdší matraci.

Rošt

Pod matraci je důležité zvolit správný rošt. Kvalitní rošt odpovídá velikosti, hmotnosti a potřebám spícího. Proto i v rámci dvojlůžka by měly být dvojí rošty. Standardní velikost roštu (stejně jako matrace) je 90 x 200 cm. Správná délka roštu by měla ponechávat ješte místo na protažení špiček u nohou. Dobrá kvalita roštu je podmíněna počtem lamel a jejich opouzdření. Matrace tak zajišťuje lepší kopírovací účinek páteře. Rošty mohou mít funkci polohování. Polohovatelné rošty musejí být ohebné ve stejných místech jako člověk. Nadzvednutí hlavy je dobré pro čtení, polohování spodní části zase uleví unaveným nohám.

Rám postele

Rám postele pak můžeme vybírat podle našeho vkusu. Postele se dělají jak z masivu, tak upravené přírodní dýhou nebo laminem. V poslední době jsou také oblíbené kovové postele.

Co způsobuje špatná postel a matrace?

  • Otlaky a odkrvení způsobené špatným přilnutím roštu a matrace k lidskému tělu.
  • Tvorbou otvorů mezi matrací a lidským tělem dochází k problémům s páteří.
  • Špatná prodyšnost matrace způsobuje pocení a vytváří podmínky pro množení roztočů.

Jak vypadá zdravé lůžko?

  • Mělo by být prodyšné.
  • Základem je kvalitní matrace s lamelovými rošty, podporující přirozený tvar páteře.
  • Pod postelí by nemělo být nic umístěno, aby byla zajištěna správná cirkulace vzduchu.
  • Ležte nejméně 25 cm nad podlahou a 1 metr od stropu. Nejvíce škodlivin je těsně nad zemí a u stropu.

Zdravé spaní - cesta ke zdravému vztahu

Spánek je důležitou součástí našeho života. Často zanedbáváme tuto část života.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies