Žemličky – jednoduchý pamlsek

Žemličky podle známé kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové jsou jednoduché na přípravu a nenáročné na ingredience. Můžete si je udělat doma kdykoliv vás bude honit mlsná a pochutnat si na nich v teplém nebo i studeném stavu.
Bagety, bageta, pečivo

Žemličky a ingredience

  • 1 veka
  • trochu mléka nebo smetany
  • povidla nebo jiné zavařeniny
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • cukr

Žemličky a postup

Veku nakrájejte na tenké plátky (můžete použít i rohlík nebo housku), smočte v mléce (znáte účinky mléka?) nebo ve smetaně. Jeden plátek namažte povidly nebo jinou zavařeninou (třeba vlastní), druhý na něj položte a takto pokračujte až budete mít slepené všechny plátky. Plátky pak namočte v rozkvedlaném vejci, obalte ve strouhance a usmažte dozlatova. Hotové žemličky posypte cukrem. Podávat je můžete teplé i studené.

Žemličky s povidly – autor receptu

Recept na tento pamlsek pochází od nejznámější kuchařky v české historii, Magdaleny Dobromily Rettigové.

Magdalena Dobromila Rettigová

je známá především jako autorka knihy Domácí kuchařka. Do svých 18 let česky neuměla, jazyku se naučila až díky manželství s J. A. Rettigem. Spolu s ním se v Litomyšli věnovala buditelské činnosti a ženy povzbuzovala ke správnému hospodaření a péči o manžela. Její kniha vydaná v roce 1826 se prodávala více než 100 let a známá je dodnes.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies