Zen aneb umíte přestat myslet?

Zkuste zavřít oči a chvíli na nic nemyslet. Honí se vám hlavou všelijaké myšlenky a nevíte, jak je zastavit? Pak jste nakažení nejrozšířenější nemocí lidstva: neschopností přestat myslet. Lék naštěstí existuje. Jmenuje se meditace.

Žena sedící na trávě u vody

Zen je čínská forma buddhismu, která nevyžaduje žádnou zvláštní víru nebo životní styl. Je to praxe, která obnovuje rovnováhu těla a mysli. Praktikovat zen znamená tvořit nový život každým okamžikem.

 

Princip meditací

Buddhovo učení nabízí návod, jak žít bez zbytečného utrpení. Její příčinou bývá neustálé očekávání a touha po tom, aby svět vypadal podle našich představ. V těchto představách pak žijeme více než v realitě. Zbystřete pozornost: na co nejčastěji myslíte? Na to, co máte nebo chcete udělat zítra, za týden či za několik let? Bloudíte neustále v budoucnosti? Nebo si v hlavě přehráváte minulost? Vzpomínáte na své příhody z mládí? Nebo na událost, která se stala před hodinou? I když se může jednat o krásné zážitky, které vám loudí úsměv na rtech, princip spočívá v tom, že neustále bloudíte v představách toho, co bylo nebo toho, co bude. Kolikrát v životě jste se opravdu zastavili a byli teď a tady? Kolikrát jste plnými doušky vnímali přítomný okamžik? Při západu slunce? Když vás objímal partner? A vzpomínáte si, jak vám bylo? Určitě překrásně. A stejně tak se můžete cítit každý den. Jedním z prostředků, jak toho dosáhnout, je právě meditace. Osvobodíte se od svých myšlenek a najdete ve své duši oázu klidu a vyrovnanosti.

 

 

Jak si zazenovat

Posaďte se do tiché, příjemně vytopené místnosti. Zařiďte si, aby vás nikdo nerušil. Oblečte se do pohodlného a nejlépe světlého oděvu a posaďte se do lotosového květu. Pokud jej nezvládnete, zkuste alespoň turecký sed. Držte vzpřímený trup a pokuste se s očima zavřenýma uvolnit. Soustřeďte se na svůj dech a nenechte se ovládnout vtíravými myšlenkami. Můžete toho dosáhnout tak, že je budete jen pozorovat, jako by jste byli vy a myšlenka dva oddělené celky. Cílem meditace je totiž klidná mysl. Pouze ta vás může dovést do stavu absolutní blaženosti. Dostat se na takovou úroveň však vyžaduje trénink a spoustu času. Vám pro začátek postačí, že se skrze zenovou meditaci dokážete uvolnit. Dalčí účinky na sobě pocítíte velmi brzy. Budete se lépe soustředit, najdete v sobě klid a vyrovnanost. Až se vás příště rozkřičí protivná úřednice, zareagujete uvolněným úsměvem.

 

 

Jak se zbavit myšlenek

Pokud vám dělá problém zbavit se myšlenek, můžete se vyřešit zenovou hádanku zvanou koán. Její princip spočívá v tom, že není logicky řešitelná, ale právě proto vás osvobodí od dotěrných myšlenek. Zenové hlavolamy vám mohou pomoci i v běžném životě. Budete-li se potřebovat uklidnit, zkuste popřemýšlet: "Jak zní tlesknutí jedné dlaně?" "Proč má člověk dvě uši a jeden nos?" Hledání řešení z vás uvolní napětí a budete se tak poté moci lépe soustředit na své úkoly či povinnosti.

 

 

Meditování ve skupině

Pokud nechcete meditovat sami, mnoho organizací pořádá zenové akce, na kterých můžete meditovat ve skupině dvaceti až padesáti lidí. Pobočky zenových organizací a data setkání se zenovými mistry najdete na www.japan.cz.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies