Ženy, muži a žárlivost

Žárlivost známe dobře z rozverných komedií, kde se jí od srdce zasmějeme. V reálu ale už tak úsměvná zdaleka není. Dokáže potrápit všechny – jak toho, kdo žárlí, tak i jeho okolí.

Sedící dvojice zády k sobě

Žárlivost = utrpení

Slovo žárlivost pochází z latinského zelosus, kam se dostalo z řeckého zelos a znamená intenzivní touhu. Známe ji už od dětství - kdo z nás nežárlil na mladšího sourozence? Za žárlivostí se skrývá strach ze ztráty lásky našich nejbližších, i když je to strach často iracionální. Ale žárlivost bohužel s racionalitou nemá vůbec nic společného. Mnohdy signalizuje nedostatek sebedůvěry v sebe sama. Žárlivec - ať už muž, nebo žena je zcela ovládán svými emocemi a nejenže ničí život svému protějšku, ale trpí jí i oni sami.

Žárlivost jako nemoc

Pozor na situaci, kdy se žárlivost začíná vymykat z rukou a začíná nabírat obsesivní formu. Projevuje se plačtivými nebo agresivně výhrůžnými scénami, prohledáváním oblečení a osobních věcí, slíděním v mobilu nebo na internetových stránkách, zákazem mluvení s osobami opačného pohlaví...

Žárlí muži a ženy rozdílně?

Žárlivost je častěji připisována ženám, ale skutečnost je složitější. Proces negace žárlivosti je silnější u mužů než u žen, protože muži v naší kultuře odmítají, že právě oni by byli žárliví. Muži mají žárlivost zafixovánu jako něco směšného, ne příliš mužného. U mužů také převažuje žárlivost profesní. Většinou až tehdy, když se nemohou realizovat v zaměstnání, se u nich objeví žárlivost partnerská.

Muži mají tendenci žárlivost vydávat za závist, neboť tento cit jim připadá jako mužnější. Ale na rozdíl od závisti, která má své místo spíše v profesním životě, žárlivost vyvolává vášeň a duševní trýzeň. U žen jsou pocity žárlivosti intenzivnější, protože se v duchu srovnávají se svými rivalkami a připisují jim kvality, které ony samy nemají. U muže je pocit žárlivosti spojen s touhou někoho vlastnit nebo ovládat. Tento pocit přiznávají i ženy, avšak v  menší míře než muži.

„Spouštěče" žárlivosti

Žárlivost se může objevit ze dne na den a často nás zaskočí. Může ji vyvolat třeba narození dítěte nebo příchod nové/ho kolegy/ně. Dalším příkladem jsou muži - čerství důchodci, kteří až dosud byli zaneprázdněni svou kariérou a v důchodu, když ztratili svou profesní jistotu a identitu, se cítí úplně vykolejeni a vypuká u nich žárlivost.

Na co žárlí ženy?

Partnerův mobil

Partnerova nová kolegyně

Partnerovo auto

Partnerova matka

Partnerovi známí a přátelé

Partnerův domácí mazlíček

Partnerova sestra

Krásná náhodná neznámá

Televize

Partnerova bývalka

Co vyvolá žárlivost u muže?

Příliš krátké sukně a velké dekolty u partnerky

Srazy s kamarádkami

Příliš výrazný make-up

Kontakty v mobilu a na internetu

Konverzace nebo tanec s jiným mužem

Telefonáty (jak s muži, tak i s ženami)

Flirtování (i domnělé) s jinými muži

Muž okukující jejich partnerku

Hlasitý vyzývavý smích partnerky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies