Ženy nechtějí menstruovat!

Téměř každou třetí ženu v reprodukčním věku trápí některá z poruch menstruačního cyklu. Premenstruační syndrom, délka krvácení, větší intenzita krvácení či nepravidelnost až vynechání menstruace. Poruchy, které trápí jen v ČR téměř dva a půl milionu žen.

Žena držící ruku na své tváři

Menstruace a pohled společnosti

Kdysi se společnost dívala na ženu v době menstruace jako na nečistou. Například hinduistické ženy dodnes nesmí ve svých dnech připravovat muži jídlo a buddhistické ženy nesmí vstupovat v době menstruace do chrámu. Naopak ghanská žena je při své první menstruaci oslavována, stává na dva týdny "královnou" a je jí splněno každé přání.

Přání žen - nemenstruovat

Tělesné i psychické obtíže spojené s menstruací, nucená sexuální abstinence vedou řadu žen k přání, aby měsíční krvácení měly co nejméně a co nejkratší dobu. Třetina menstruujících žen by se menstruace zřekla úplně.
Gynekologové dnes již v zásahu do menstruačního cyklu nevidí žádné ohrožení ženského zdraví. Pro mnoho žen je však menstruace stále spojena s jejich ženskostí, je pro ně důkazem zdraví a zachovaní plodnosti.

Menstruace kdysi a dnes

V dávných dobách menstruovaly ženy zhruba 160 krát za život, dnešní ženy mají zhruba 460 cyklů. A důvody? Ženy menstruují dříve - od 12 let, což je o čtyři roky dříve než jejich předchůdkyně. Ženy méně kojí a s prodlužováním života se posunula hranice menopauzy.

Zkušenosti žen s premenstruačním syndromem

Skoro každá žena v reprodukčním věku má zkušenost s minimálně jedním příznakem premenstruačního syndromu. Premenstruační syndrom se objevuje v době, kdy se v těle produkují ženské hormony.

Odstranění obtíží před a při menstruaci

Komplikace se nejčastěji objevují šest až osm dní před menstruací. Souvisí to se zadržováním vody v těle, které způsobuje hormon estrogen. Naopak progesteron zadržování vody zabraňuje a je v PMS účinnou zbraní.

Problémy lze eliminovat podáváním diuretiky, samotného progesteronu či hormonální antikoncepcí. Při léčbě je vhodné omezit stres, změnit stravovací návyky, omezit konzumaci soli.
Lze podávat přírodní látky fytoestrogeny, kyselinu linolenovou, zkuste i účinky vitaminu B6.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies