Zeptejte se hvězd: Jste co jíte - pro váhy

Váhy obvykle tráví nejvíce času přemýšlením, ale aby to k něčemu bylo, je potřeba dodat mozku relativně enormní množství energie. Proto i všichni vzdušní lidé musí jíst, i když by se bez toho klidně dokázali obejít, kdyby se tedy bez toho dokázali obejít. Pojďme se proto blíže podívat na to, jak váhy o jídle uvažují.

Letící kreslená postava s váhami v ruce

Nápad se počítá

Představte si, že úplně všechno je vlastně informace: organismus je informace, DNA je informace, molekula i atom jsou informace. Informace jako uspořádání rozpoznatelných částí ve vzájemných vztazích, které se řídí gramatickými pravidly. Když jídlo jíte, váš systém přijímá informace, které váš metabolismus vyhodnotí a výsledkem bude nový stav vašeho těla. Když se na jídlo jenom díváte, taky tím ale přijímáte informace, které vás změní. Můžou vám dodat energii nebo chuť, ale taky ve vás vyvolat třeba nevolnost. Stejně tak vůně a jaké jsou věci na omak, chuť i chemické složení potravy. Dokonce i zvyklosti a ideologie skryté za přípravou jídla do vás vstoupí, udělají na vás nějaký dojem a ovlivní to, v co věříte a na co jste nebo poté budete zvyklí. Přijde vám divné a nepřirozené o jídle takto uvažovat? Hm, pak nejspíš nejste vzdušný člověk. Vzdušní lidé jsou totiž rádi, když je jejich jídlo nápadité, estetické, vkusné, chytré, originální nebo třeba radikálně experimentální. Váhy tíhnou obzvláště k estetičnosti a vkusnosti, protože v myšlení stejně jako všude jinde upřednostňují harmonii, soulad a příjemnost. Tím pádem můžou být snadno ovlivnitelné soudobou stravovací módou. A nemyslete si, jídlo je módní záležitost. Dnes je například v módě zdravá výživa, stejně jako za dob absolutistických monarchií byly v módě exotické pochoutky vypiplané do krásně naaranžovaných porcí. Takový doslova umělecký přístup k jídlu by vahám stále měl být sympatický, ale jak už jsem říkal, móda pokročila jinam. Zdravá výživa je ostatně také o harmonii, o zdraví člověka a o rovnováze v přírodě. Záleží na míře povrchnosti váhy, jestli se spokojí s harmonií bezprostředně viditelnou a hmatatelnou, nebo jestli ji bude zajímat víc harmonie na nějaké vznešenější úrovni. V každém případě váha bude vždy upřednostňovat kvalitu nad kvantitou a kulturu nad primitivností.

 

Někde se prostě nedá jíst

Není tedy divu, že v barbarských podmínkách vahám prostě nebude chutnat. Nejde přímo tolik o nepořádek jako u pannen, i když neestetický nepořádek váhy taky rozhodí. Vahám nepůjde ani tak o to, jestli je všude dokonale čisto a ve všem je systém, jako spíše o to, aby místo, kde jedí, mělo styl. Styl je kulturní, i když se může zakládat na nahodilosti a nekontrolovanosti. Proto by je mělo potěšit stravování se v barokním zámečku stejně jako na futuristickém výstavišti. Možná by vám prošel i domácí roztomilý kýč, ale to už si koledujete. Pokud ale vaše domácnost je jen nevzhlednou a nedomyšlenou hromadou nábytku mezi stěnami, můžete se snažit při vaření sebevíc, ale váhy prostě ztratí chuť k jídlu. Když už se pak budete soustředit na to jídlo, můžete se zkusit řídit jednoduchým pravidlem - pokud je jídlo dostatečně zajímavé na to, aby se o něm dala vést podnětná konverzace, jste na správné cestě. Můžete použít vzácné přísady z dalekých krajů, nazdobit jídlo originální technikou, připravit jej ultramoderně vědecky de facto rovnou z chemikálií (to lidi fakt dělaj) nebo připravit ten nejzdravější možný pokrm podle nějaké zajímavé výživové teorie. Prostě u toho budete muset myslet. A když už na to nebudete mít doma dostatečné prostředky, pozvěte váhy na nějaké nevšední harmonické místo - novou uměleckou kavárnu v centru, blízký zámeček, do parku na kopci pod rozhlednou za slunného dne... Buďte nápadití. Ale ujistěte se, že znáte životní filozofii vaší drahé váhy, než začnete něco plánovat. Může totiž jít o přesvědčené ekology, obchodníky, kněze, literáty nebo cokoli jiného, za čím stojí nějaký myšlenkový systém. A tomu přirozeně podřizují i to, co a kde rádi jedí. Ale nebojte se - pokud pozvou váhy vás, určitě bude vše přesně podle vašich představ. Protože váhy jsou úplně nejradši, když můžou někomu splnit jeho přání, a vše si dopředu pořádně rozmyslí. Několikrát.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies