Zhubněte pomocí chilli papriček

Chilli papričky nám mohou pomoci nejen s trávením a dobrou náladou, ale také při shazování nadbytečných kilogramů. To vše díky látce zvané kapsaicin, která odbourává stávající tukové zásoby a zabraňuje tvorbě nových.

Červené chilli papričky

Všeobecně o chilli papričkách

Chilli papričky (někdy se užívá název kayenský pepř, případně kajenský pepř) jsou plody exotických druhů křovitých paprik, které rostou v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky a Mexika. Odhaduje se, že chilli papričky znali lidé již před 6.000 lety. Podobně jako jiné druhy koření byly v minulosti i chilli papričky vzácným, exotickým zbožím, které si mohli dopřát pouze vyvolení. V dnešní době jsou nepostradatelnou součástí mnoha exotických pokrmů.

Co chilli papričky obsahují?

Pálivé papričky obsahují velké množství látky zvané kapsicin, která je silným přírodním anestetikem. Papričky obsahují kromě pálivého capsicinu i řadu dalších látek, například vitamíny C a B, karoten, silice, přírodní barviva a minerály. Konzumace chilli papriček se nedoporučuje těhotným ženám, při podrážděném žaludku a nemocích střev.

Pro zajímavost:

  • Pálivost chilli papriček testuje vždy pětičlenná porota, která je ochutnává  v rozdrcené podobě a ve směsi alkoholu a cukru. Pokud se tři její členové shodnou na určité hodnotě, tak tato hodnota se stává platnou.
  • Guinessova kniha rekordů označuje jako nejpálivější papričku na světě indickou Bhut Jolokia, jedové chilli.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Chilli papričky příznivě ovlivňují krevní oběh, zabraňují tvorbě krevních sraženin, působí proti usazování hlenů v plících, používají se i při léčbě omrzlin a podlitin. Při cukrovce snižují hladinu krevního cukru. Napomáhají tvorbě endorfinu - hormonu štěstí. Cenné jsou i díky protirakovinnému účinku. Při nadměrné konzumaci chilli papriček hrozí podráždění pohlavního a močového ústrojí.

Chilli papričky - účinný pomocník při dietě

Podle expertů z University of California v Los Angeles, kapsaicin obsažený v chilli papričkách snižuje příjem kalorií, pomáhá při hubnutí tukových zásob (odbourává již vzniklé tukové zásoby, včetně bříška a boků), snižuje hladinu tuku v krvi, stimuluje žaludeční sekreci a celkově působí na dobré zažívaní. Pokud se tedy chcete zbavit nadbytečných kilogramů, chilli papričkám se rozhodně nevyhýbejte.

Chilli jako afrodisiakum

Jak jsme se již dozvěděli, chilli papričky nám pomohou při shazování nadbytečných kilogramů a také nám navodí dobrou náladu. Málokdo ovšem ví, že chilli patří také mezi afrodisiaka. Vyzkoušejte jej pro povzbuzení své a partnerovy touhy. Stačí přidat kousek chilli papričky do pokrmu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies