Žilní trombóza – neberte ji na lehkou váhu

Žilní trombóza nebo chcete-li ucpání žíly krevní sraženinou je poměrně častý zdravotní problém, který není dobré brát na lehkou váhu. Na celém světě se objevuje stále více případů, často se dostaví i bez předchozích varovných příznaků.

Ženské nohy zvednuté ve vzduchu

Žilní trombózu až u jedné třetiny nemocných doprovází plicní embolie, velice vážná komplikace, která může skončit smrtí. Tromoembolie je třetí nejčastější srdečně-cévní příčinou úmrtí, hned po infarktu myokardu a mozkové mrtvici.

Hustota a tekutost krve

Krev má spoustu vlastností, ale mezi ty nejdůležitější patří právě její hustota a tekutost. Pokud krev tyto vlastnosti nemá, těžko může proudit cévami a roznášet po celém těle kyslík a živiny, zároveň odvádět z tkání oxid uhličitý a jiné zplodiny. Krev má ještě další důležitou funkci a to srážlivost, díky té nevykrvácíme. Za normálních podmínek je srážlivost a protisrážlivost krve v určité rovnováze. Když rovnováha jaksi pokulhává, může dojít k nebezpečnému krvácení nebo k nadměrné tvorbě sraženin i v cévách, které jsou v pořádku.

empowher.comKde dochází k trombům nejčastěji

Tromby se nejraději tvoří v hlubokých žílách dolních končetin. Ovšem není to pravidlo. V případě, že jde o hlubokou žilní trombózu, postižený pocítí bolest v lýtku či ve stehně. Končetina oteče a bolí při došlápnutí. Noha může také zmodrat nebo zfialovět, v nejhorším případě zbledne.

Jak se pozná

Zkušený lékař pozná žilní trombózu už z vyprávění pacienta. Někdy jsou ovšem příznaky zkreslené díky užívání různých léků. V takovém případě lékař doporučí vyšetření ultrazvukem, kontrastní rentgenologickou flebografií nebo radionuklidové vyšetření doplněné laboratorním testem, tzv. vyšetření D-dimerů.

Dá se vyléčit

Léčba se odvíjí od závažnosti a lokalizace trombózy. U závažných případů, kdy jsou ucpány velké cévy, a pacient je ohrožen na životě, je možné provést místní nebo systémovou trombolýzu. Rozpouštění krevní sraženiny se provádí pod kontrolou ultrazvukem, aby nedošlo ke krvácení. Ještě je jiná možnost odstranění trombu a to chirurgicky.

Pokud sraženina neohrožuje pacienta na životě, léčí se aplikací injekcí. Používá se nízkomolekulární heparin nebo fondaparinux, což jsou látky, která umí ovlivnit mechanizmus tvorby trombu a jeho odbourávání. Injekce se podávají asi pět až sedm dní, současně pacient užívá dlouhodobou protisrážlivou léčbu. Tu obstarává warfarin, lék snižující srážlivost krve. Léčba může být několikaměsíční, ale klidně také celoživotní.

Co žilní trombóze předchází

Kromě genetiky je mnoho jiných spouštěcích mechanizmů trombózy. Může jít o rozsáhlé operace kloubů či břišní operace, vážné úrazy, nebo dlouhodobou nepohyblivost. Trombóza může být také příčinou dlouhodobého užívání některých léků. Vzniká také během dlouhodobé fixace končetiny sádrou, těhotenství, dlouhého letu letadlem. Samozřejmě riziko zvyšuje kouření, obezita a užívání hormonální antikoncepce.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies