Zlatobýl obecný - Solidago gigantea

Zlatobýl obecný (Solidago gigantea) používali už staří Germáni,kteří si ho velmi cenili. Zlatobýl je velice rozšířenou a často používanou léčivou bylinou, která se používá dodnes.

Léčivá bylina zvaná zlatobýl obecný

Zlatobýl obecný - Solidago gigantea

Zlatobýl obecný (Solidago gigantea) používali už staří Germáni, kteří si ho mimořádně cenili a pokládali za jednu z nejhodnotnějších léčivých rostlin. Pro léčivé účely se spolu s touto rostlinou sbírá u nás také pěstovaný zlatobýl kanadský a obrovský. Oba pocházejí ze Severní Ameriky, v zahrádkách se pěstují jako okrasné trvalky.

Lidové názvy zlatobýlu obecného

Zlatobýlu se také říká zlatá metla, celík, čelík, celník, hadí truňka, svalník, vysoký traňk, zlatý prut, zlatobejl, zlatobejlí a žlutá metla.

Sběr a sušení

Sbírá se nať (Herba virgaureae) těsně před rozkvětem .Seřezáváme asi 30 cm dlouhých horních částí rostlin zlatobýlu. Suší se ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C.

Účinné látky zlatobýlu obecného

Třísloviny, silice, diterpeny, flavonoidy, saponiny, fenolové kyseliny, estery organických kyselin.

 

Použití

Zlatobýl působí močopudně, protizánětlivě, rozpouští kaménky, podporuje látkovou výměnu, pomáhá při chronických chorobách ledvin a močových cest, při zbytnění prostaty, tlumí krvácení v trávicím ústrojí,. Zevně se zlatobýl obecný osvědčil na špatně se hojící rány, ekzémy, zanícené rány apod.

 

 

Čaj ze zlatobýlu obecného

1-2 polévkové lžíce sušeného zlatobýlu zalijeme 200ml vřelé vody, necháme vyluhovat. Pijeme 3x až 6x denně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies