Žloutenka u dětí - očkování a léčba - hepatitida

Žloutenka – hyperbilirubinemie se vyskytuje při vysoké hladině žlutého krevního barviva bilirubinu v krvi. Ten vzniká při rozpadu červených krvinek a za normálních okolností je recyklován v játrech.

Dítě s rukama za hlavou

Žloutenka u novorozenců a dětí

Novorozenci mají větší množství červených krvinek, které ale přežívají kratší dobu a funkčně nezralá játra, která v prvních dnech po narození nedokáží odbourávat zvýšené množství bilirubinu. Ten se hromadí v kůži a způsobuje její žluté zbarvení.

Intenzita žloutenky u dětí

Intenzita žloutenky závisí na mnoha faktorech. Závažná žloutenka může vzniknout při tzv. Rh nebo ABO isoimunizaci (nesnášenlivost krevních skupin u matky a dítěte). U nezralých dětí je určitý stupeň žloutenky pravidlem. Může přetrvávat delší dobu, není však nebezpečná. Mírný stupeň žloutenky může být pro dítě i přínosem.

Příznaky žloutenky

Při vyšším stupni ale může být dítě apatické, mít potíže při pití a při velmi vysokých hladinách bilirubinu může být poškozen i mozek - v současné době extrémně vzácné. U větších dětí onemocnění probíhá na rozdíl od dospělých velmi často lehce a skrytě bez vyjádřených klinických příznaků (zežloutnutí), a proto děti nepoznaně přenášejí virus do svých rodin, kde po přenosu probíhá onemocnění téměř vždy s vyjádřenými příznaky - mají závažnější formu než děti.

Intenzita žloutenky

Intenzitu žloutenky lze lehce odhadnout podle zbarvení kůže, k přesné diagnóze je zapotřebí stanovení hladiny bilirubinu z krve.

Léčba žloutenky

  • Je důležité zajistit dítěti dostatečný příjem tekutin.

  • Při vyšších hladinách bilirubinu - FOTOTERAPIE – ozařování modrým světlem, které rozkládá bilirubin v kůži a umožňuje jeho odchod vyměšováním.

  • V nejtěžších případech je nutná krevní transfuze.

Očkování žloutenky

Očkování malých dětí a dospívající mládeže proti hepatitidám A i B je vhodné zejména proto, že je u nich vytvořena imunita dříve, než se dostanou do rizikového věkového období 15 – 24 let, kdy jim hrozí zejména nákaza hepatitidou B.

Letní tábory, školní zařízení a jejich rizika

Zde je zvýšené riziko nákazy dětí. Nemocný člověk kontaminuje nemytýma rukama okolní předměty. Díky relativně vysoké odolnosti a infekčnosti viru se žloutenka rychle rozšiřuje. Hepatitida se může rychle šířit také kontaminovanou vodou.

K nákaze žloutenky může dojít

  • přenosem z rukou

  • při koupání, pitím kontaminované vody

  • z ledu v nápojích, ze zmrzliny

  • zeleninou, zalévanou kontaminovanou vodou

Inkubační doba hepatitidy typu A

je 15-50 dní. Během jednoho až dvou týdnů před prvními příznaky může člověk infikovat další osoby. Žloutenka typu A však nepřechází do chronického stadia, není u ní riziko cirhózy a rakoviny jater. Předejděte nákaze očkováním.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies