Princip žlučníkové diety - tepelná úprava pokrmů
Při nemoci žlučníku by se měla dodržovat žlučníková dieta po dobu nejméně jednoho roku. Tato dieta spočívá ve vyloučení některých, zejména tučných, potravin. Tuk by se měl u žlučníkové diety denně pohybovat maximálně do 60 gramů. Vhodnou tepelnou úpravou potravin je zejména vaření v páře, vaření v hrnci a klasické dušení. Lidé by se při žlučníkové dietě měli vyhnout smaženým, pečeným a grilovaným pokrmům.
Žlučníková dieta - nevhodné potraviny
Maso, uzeniny a ryby
Vepřové a hovězí maso, bůček, tučné salámy, klobásy, losos, sardinky, makrela, tuňák v oleji.
Mléčné výrobky a vejce
Tučné výrobky, smetanové jogurty, tučné sýry, tvarůžky, vejce, tatarské omáčky.
Polévky, omáčky
Tučné vývary, tučné omáčky, máslové omáčky.
Nápoje
Káva, perlivé nápoje, alkohol.
Pečivo
Čerstvé pečivo, sladké pečivo, smažené pečivo (např. koblihy).
Sladkosti
Oplatky, čokoláda, zákusky, dorty.
Ovoce a zelenina
Švestky, hrušky, jablka, kokos, cibule, sója, zelí, luštěniny.
Koření
Ostré koření, pepř, chilli, hořčice.
Žlučníková dieta - vhodné potraviny
Maso, uzeniny a ryby
Libové maso, vnitřnosti, nízkotučná šunka, treska, filé, tuňák.
Tuky
Olivový olej, máslo, margarín.
Mléčné výrobky
Nízkotučné sýry a výrobky.
Polévky
Netučné vývary.
Pečivo a obilniny
Celozrnný a pšeničný chléb, ovesné vločky, rýže, mouka, těstoviny.
Cukry
Třtinový cukr, hroznový cukr, bílý cukr, med.
Ovoce a zelenina
Jablka bez slupky, banány, citrusové plody, veškerá zelenina kromě cibule, sóji, zelí a luštěnin.
Koření
Skořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak.
Diskuze