ZP MV ČR příspívá na stomatologické výkony

Stomatologická péče není stále ještě doceňována, přesto má každý pojištěnec nárok na proplácení stomatologických výkonů. Co už ale patří nad rámec výkonů ve stomatologii?

Úsměv s bílými zuby

Stomatologická péče u nás

Za stomatologickou péči se už dnes připlácí víc než v jiných oborech. Není se co divit, protože každý z nás může volit kvalitnější materiál, za který je třeba zaplatit. Stomatologická péče patří i tak k nejlevnějším v Evropě, protože některé státy proplácejí jen závažné stomatologické výkony. Proto také čeští zubaři právem poukazují na to, aby se zvětšila ta část zubní péče, kterou si budou lidé hradit sami.

Prevence, která minimalizuje stomatologické výkony

Stomatologická péče je u nás na vysoké úrovni, přesto kvalifikovaných stomatologů stále ubývá. Ceny za zubní ošetření nejsou nastaveny vysoko, přesto preventivní péče o chrup se vyplatí. Cílená prevence může zabránit mnoha škodám na chrupu. V rámci prevence a zachování zdravého chrupu by měl každý navštívit svého zubaře dvakrát ročně, na což má nárok v rámci zdravotního pojištění. Jen tak je možné se vyhnout složitějším stomatologickým výkonům a následným investicím.

Příspěvek na stomatologické výkony a zdravotní pojištění

Jen málo lidí má přehled o tom, jaká péče je hrazena ze zdravotního pojištění a co si naopak musí hradit sami. Ve stomatologii rozlišujeme stomatologické výkony a stomatologické výrobky, ale ne všechno je plně hrazeno zdravotním pojištěním. Stomatologické výkony hradí zdravotní pojišťovny jen ty základní a nezbytné. Pokud si tedy přejete mít např. esteticky bílou plombu nebo výplň z kvalitnějšího amalgánu – musíte si tyto stomatologické výkony uhradit sami.

Příspěvek na stomatologické výkony a náklady

Zdravotní pojišťovny mají nastaveny sazby za jednotlivé stomatologické výkony, které lékařům vyplácejí. Ty však nemohou pokrýt veškeré náklady. Stomatolog dostane např. za zhotovení amalgámové výplně stejnou částku bez ohledu na to, jak rozsáhlá byla. Navíc zdravotní pojišťovny vyplácejí jen jednu výplň za půl roku. Situace směřuje tedy k tomu, aby se pacient podílel finančně na péči o svůj chrup.

Doplatek za stomatologické výkony

Pacient by měl být seznámen s ceníkem stomatologických výkonů hrazených ze zdravotního pojištění i v čekárně u svého stomatologa. Doplatek jednotlivých stomatologických výkonů je pak v kompetenci lékaře dle nákladů ordinace.

Nejčastější stomatologické výkony

Mezi nejčastější stomatologické onemocnění patří zubní kaz, zubní kámen, paradentóza. Lékař volí zpravidla takový postup péče, aby vyhovovala každému pacientovi při případném doplatku za stomatologické výkony (např. volba materiálu výplně zubního kazu).

Estetická stomatologie

U estetické stomatologie je kladen důraz na kosmetický efekt zákroku, proto patří k nadstandardní péči. Patří zde např. bílé výplně, bělení zubů, odstranění pigmentu apod.

Endodontické ošetření

Endodontické ošetření znamená ošetření kořenových kanálků, které má zabránit vytržení chrupu.

Protetické ošetření chrupu

Protetické ošetření chrupu, se zaměřuje na náhradu chybějících zubů. Do této oblasti patří především zhotovení korunek, fixních můstků, snímacích náhrad.

Chirurgická stomatologie

Chirurgická stomatologie se zaměřuje např. na chirurgickou extrakci částečně prořezaných nebo neprořezaných zubů, na preprotetickou chirurgii, implantologii apod.

Ortodoncie

Ortodoncie je speciální zaměření stomatologie, které se zaměřuje na nápravu postavení zubů. Zabývá se rovněž úpravou postavení zubů před plánovaným protetickým ošetřením a před zavedením implantátů.

Příspěvek na stomatologické výkony hrazené pojišťovnami

  • Vstupní vyšetření (jednou za rok)
  • Kontrolní vyšetření
  • Výplň z běžného amalgánu
  • Vytržení zubu
  • Lokální anestezie (umrtvení)
  • Odstranění zubního kamene (jednou za rok)
  • Běžná výplň mléčných zubů
  • Ošetření kořenových kanálků jednoduchými metodami
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies