Zubní kaz - jak a kdy vzniká?

Se zubním kazem se asi setkal každý z nás. I když se pravidelně věnujeme ústní hygieně, tak naše zuby pokrývá vrstva bílkovin, pocházejících ze slin. Na ni se připojují bakterie, čímž se utvoří zubní povlak…
Muž s otevřenou pusou u zubaře

Zubní povlak však nemůže způsobit zubní kaz. Jeho hodnota pH je totiž neutrální. Až když hodnota pH zubního povlaku klesne do kyselé oblasti, začne se naše sklovina rozpouštět a to tím více, čím vyšší je přísun cukerné potravy.

Pokud nedochází pravidelně k odstraňování zubního povlaku, což znamená, že pokud si člověk pravidelně nečistí zuby, mění se jeho stavba.

Bakterie se množí velmi rychle a další přísun cukru, vytváří více kyselin, které rozpouštějí sklovinu. Zubní kaz je tak na světě.

Příznaky zubního kazu

  • Bolest zubů – obzvlášť po sladkých, horkých ne studených potravinách nebo nápojích

  • Viditelné díry nebo dolíky v zubech

Prevence před zubním kazem

Základní prevencí proti zubnímu kazu je ústní hygiena. Ta zahrnuje osobní péči (pravidelné čištění zubů – minimálně 2 x denně) a péči odbornou (pravidelná návštěva zubaře – 2 x ročně).

Léčba zubního kazu

Léčbu zubního kazu provádí lékař. Ten odstraní všechny kazivé hmoty a zub opraví výplní (stříbrná slitina, zlato, porcelán nebo pryskyřice).

 

Zubní kaz sám o sobě neohrožuje naše životy, ale jeho následky nám mohou přinést problémy, jak po stránce zdravotní, tak společenské.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies