Zuby moudrosti

Zuby moudrosti mohou postiženému způsobit velké bolesti. Otečou vám tváře, zanítí se dásně. Jediným účinným řešením je v tomto případě nechat si problémovou stoličku vytrhnout.
Muž s otevřenou pusou u zubaře

Zuby moudrosti - odkud pochází název?

Zuby moudrosti se prořezávají mezi sedmnáctým a pětadvacátým rokem. V tomto věku se předpokládá, že už v sobě trochu moudrosti máte, odtud tedy pramení název. Podle odborníků je možné, že našim prapředkům sloužily třetí stoličky k lepšímu rozmělňování potravy. Osmičky byly důležité i proto, že v minulosti lidem vypadával chrup mnohem více.

Zuby moudrosti - proč vznikají?

Jelikož dochází v historii lidstva k postupnému zkracování čelistí, pro zuby už nezbývá moc místa. Navíc, zubař se vám snaží mermomocí zachránit každý zub a osmička tak nemá ke svému růstu tolik prostoru jako v době našich prapředků.

Zuby moudrosti a problémy s nimi

Osmičky se vám sice mohou prořezat bezbolestně, ale potkat vás může řada jiných potíží. V prostoru mezi nimi a dásní se vám budou usazovat zbytky jídla a způsobovat tak záněty nebo zápach z úst. Vyčistit tento prostor je velmi obtížné až téměř nemožné. Bakterie se mohou rozšířit a postihnout i ostatní zuby. Navíc, moudrák často tlačí na okolní zuby, odírá se o dásně nebo se může vklínit pod kost.

Zuby moudrosti a jejich odstranění

Pokud vám zub moudrosti roste rovně a nečiní žádné potíže, váš zubař vám jej může v ústech ponechat. Obecně ale platí, že osmičky ke svému životu nepotřebujete. Protože se zuby moudrosti složitě prořezávají a ukládají, jejich odstranění je komplikovaný proces. Provádí se při místním umrtvení. Bohužel si budete muset vytrpět pooperační potíže v podobě oteklé tváře, krvácení, bolestí, neschopnosti otevřít více ústa apod. Přesto je vytrhnutí špatně rostoucího moudráku nejlepším řešením.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies