Zůstaňte štíhlé a v dobré náladě, zkuste powerjógu!

Přáním snad každé ženy je být zdravá, krásná, štíhlá a spokojená. Pokud netrpíte závažnými zdravotními problémy, nabízí se jednoduché řešení - powerjóga!

Žena s rozkročenýma nohama a hlavou skloněnou k zemi

Powerjóga vás dostane do formy, ale dokonce se zbavíte nebo znatelně zmírníte bolesti zad a pročistíte si mysl.

Nenechte se odradit názvem – powerjóga

Není třeba být jogínem, abyste měli nárok cvičit právě powerjógu. Ta je totiž určena pro každého, kdo se nechce věnovat meditacím a fyzicky a psychicky náročným pozicím, ale chce si zdravě zacvičit i relaxovat.

Principy powerjógy

V čem toto zázračné cvičení spočívá? Powerjóga je založená na pravidelném opakování jógových pozic, které jsou dynamicky řazené za sebou.

Díky pravidelnému cvičení vaše svaly zeštíhlí, zpružní a klouby nebudou ztuhlé. Hodina začíná příjemným protažením, které vaše tělo prohřeje. Následuje dynamičtější část, kdy se střídají jednotlivé pozice. Dobrý lektor kombinuje cviky vestoje, vsedě a vleže, aby bylo tělo rovnoměrně zatíženo. Cvičení je zakončeno relaxací, která zklidní vaši mysl.

Práce s dechem

Kdo powerjógu ještě necvičil, může si říct, že to není nic složitého. Ale opak je pravdou. Při cvičení musíte pracovat s dechem a zároveň mít téměř po celou dobu zapojeny břišní svaly, které vám cviky kupodivu usnadňují. Tím, že máte zaťaté svaly na břiše, ubíráte zátěž páteři, čili šetříte záda a zároveň posilujete břicho, což je jedinečná kombinace. Powerjóga si vás získá, protože vám bude dělat dobře po těle i po duši.

Powerjóga může být zároveň prvním krůčkem i k jiným stylům jógy – například Hatha józe nebo Vinyása józe.

Hatha jóga – očisťuje tělo i mysl

Hathajóga je ideálním cvičením pro všechny, kteří chtějí dosáhnout dobrého zdravotního stavu i kondice. Slovo „hatha“ tvoří dvě části: „slunce“ (ha) a „měsíc“ (tha). Vyjadřuje cit pro rovnováhu doplňujících se vlivů. Tento druh jógy pomáhá očistit tělo a tím i mysl.

K očistě jí slouží ásány (pozice), mudry (symbolická gesta), pránajáma (kontrola dechu) a krije (očistné techniky). Hathajóga využívá pohybu k hledání vnitřního klidu.

Vinyása jóga – dokonalá harmonie

Ti z vás, kteří cvičíte pravidelně, víte, že je každá pozice vedena dechem. Kdo chce jít dál, může synchronizovat dech s tělem a posunout se v náročnějších ásanách (pozicích). Každá ásana má své fyziologické účinky. My je můžeme správným dýcháním podpořit tak, že budeme v pozicích vnímat sebe sami, že se zaměříme na naše nitro. Principem Vinyasa jógy je tedy sladit přechody a posuny mezi pozicemi a dechem.

Projógujte se k lepšímu životu

Ať už si vyberete jakoukoliv jógu, rozhodně nebudete litovat. Nejenže s sebou cvičení přináší duchovní prožitky, ale zároveň vám zmizí nebo se radikálně sníží bolesti páteře a také získáte fyzickou kondici, aniž byste museli běhat maratóny. Po každé lekci si budete připadat jako znovuzrození a energie budete mít na rozdávání.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies