Advent - radostné čekání na Vánoce

Advent je doba příprav na Vánoce. Pochází z latinského slova adventus, které znamená příchod. Adventní období trvá 4 týdny před Vánocemi a není jen časem horečných nákupů.

Adventní věnec se zapálenými svíčky

Historie adventu

Počátky slavení adventu se objevují již koncem 4. století ve Španělsku a Galii. Od. 12. – 13. století se stal advent začátkem nového liturgického roku, který začínal do té doby Vánocemi.

 

Adventní doba byla původně dobou postní. Církev zachovávala půst mezi 11. listopadem a 6. lednem, na který připadala oslava narození Ježíše Krista. Těchto osm týdnů (výjimkou sobot a nedělí, které nebyly postními dny) představovalo dohromady 40 dní.

 

Adventní období

Advent je období příprav na Vánoce. Slovo advent pochází z latiny a znamená příchod. Nemyslí se tím ovšem příchod předvánočních úklidů a nákupní horečky, ale očekávání příchodu Ježíše Krista.

 

Slavnost Narození Páně připadá na 25. prosince a jako advent se označuje období čtyř týdnů, které tomuto datu předcházejí.

 

Adventní svátky

30. listopadu – den svatého Ondřeje

4. prosince – Barbora čeká na ženicha

5. prosince – Mikuláš

13. prosince – Lucie uklízí

Adventní věnec

Adventní věnec patří k nejznámějším symbolům předvánočního času. Už od nepaměti je věnec symbolem vítězství a královské důstojnosti. I Bible se zmiňuje o věnci jako o projevu radosti, úcty a vítězství.

 

Pro adventní věnec jsou charakteristické čtyři svíčky, které symbolizují čtyři adventní neděle. Každou adventní neděli se zapálí jedna ze svíček a nechá se vyhořet.

 

Vyrobte si adventní věnec sami - jak na to vám poradíme ZDE

Adventní písně

Období adventu výstižně vyjadřují staré české adventní písně (roráty), které jsou sestavené podle biblických textů, a to převážně prorockých. Písně připomínají očekávání spásy, vyvedení ze zajetí a uvedení do Boží blízkosti.

Přečtěte si v předvánočním čase

Pochlubte se svým receptem!
Vánoční dekorace a ozdoby
Vánoční přání oživte ručním papírem
Vánoční zvyky a tradice
Vánoční obrázky a ozdoby součástí Vánoc
Vánoční dárky a inspirace k nákupu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies