Mikuláš ohlašuje příchod Vánoc

Kdo by neznal svátek sv. Mikuláše. Usměvavý pán s plnovousem navštěvuje děti, aby je odměnil sladkostmi a ty zlobivé straší sám čert. Možná už uvažujete, jakému kostýmu dáte přednost letos. Půjdete za umouněného čerta, hodného anděla nebo Mikuláše?

Smějící se dítě s vánoční čepičkou na hlavě

Kdo byl svatý Mikuláš

Mikuláš byl mladý biskup, ochránce slabých a nemajetných, milovník dětí. Církev ho uctívá pro jeho dobrosrdečné a významné činy. O životě a štědré povaze Mikuláše existují rozsáhlé legendy. Protože zemřel 6. prosince, slaví se jeho působení právě v předvečer tohoto dne.

S Mikulášem přicházejí Vánoce

Svátek svatého Mikuláše nám oznamuje blížící se Vánoce. Ačkoliv svátek připadá na 6. 12., pochůzky Mikuláše s čertem a andělem se konají již v podvečer předchozího dne, tedy 5. 12. Do kostýmů a masek těchto postav se převlékají příbuzní nebo známí, aby postrašili zlobivé děti a ty hodné odměnili sladkostmi. Mikuláš rozhoduje o tom, zda bude dítě potrestáno či odměněno.

Kult svatého Mikuláše

Ze svátku svatého Mikuláše se stal brzy po jeho vysvěcení náboženský kult. Byla mu zasvěcena řada chrámů a kostelů a biskup se stal jedním z nejoblíbenějších světců křesťanského světa. Jen v České republice mu bylo zasvěceno 124 kostelů. Nejznámější je asi chrám sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze a stejnojmenný chrám na náměstí Malostranském. U nás dokonce existuje obec Svatý Mikuláš (8 km od Kutné Hory, žije zde cca 400 obyvatel). Známé je také město Liptovský Mikuláš.

Svatý Mikuláš ve světě

V alpských zemích i u nás se na Mikuláše dlouho konaly maškarní průvody plné Mikulášů, čertů, andělů, ale i jiných postav. Církev věřila, že postrašené mládeži to zabrání v nepřístojnostech. Některé domácnosti navštěvovala dokonce i Mikuláška. Dnes je Mikuláš uznávaným svátkem v mnoha evropských i mimoevropských zemích. Některé národy jej spojují s Ježíškem nebo Santa Clausem.

Kostýmy Mikuláše, čerta a anděla

Půjčovna kostýmů

Pokud se rozhodnete pro půjčovnu kostýmů, neodkládejte rezervaci masek a oblečků na poslední chvíli. Zájem o kostýmy obvykle převyšuje nabídku a čím později si na kostýmy vzpomenete, tím menší bude šance, že na vás ještě nějaké zbudou. Výpůjčné na jeden kostým se pohybuje od 300 do 700 Kč, za doplňky 50 až 400 Kč.

Kostým Mikuláše

Kostým Mikuláše by se měl skládat z dlouhého bílého pláště s kožešinovou vestou nebo i bez ní, z čepice, bílé paruky a plnovousu. Chybět nesmí ani mikulášská berle.

Kostým čerta

Čertův kostým, to jsou černé kalhoty (nejlépe kožené nebo potažené černou kožešinou), dlouhý ocas, černá halena, černá kožešinová vesta, černá paruka s rohy. Doplňky tvoří řetězy omotané okolo těla, vidle a pytle na zlobivé děti. Správný čert je umouněný od hlavy až k patě, takže se nezapomeňte pomazat sazí, namalovat si černé oční linky a zvýraznit obočí.

Kostým anděla

Andělé (andělskými křídly byly oděny i topmodelky Adriana Lima a Gisele Bundchenová) jsou oděni v dlouhém bílém plášti posypaném vatou nebo zlatými třpytkami. Na zádech mají připevněná křídla (ale jde to i bez nich), hlavu zdobí bílá paruka nebo zlaté střapce a v ruce drží hůlku se zlatou hvězdou. Krásně působí zlaté nebo stříbrné čelenky. Zlatá je prostě v kurzu.

Mikuláš trochu jinak

Pokud máte starší děti, můžete si role prohodit. Co kdyby vás jednou pro změnu přišli postrašit vaši potomci a darovali vám za vaši péči kávu a sladkosti? Také kostýmy nemusí být nutně tradiční. V České republice se koná řada mikulášských akcí (soukromých i veřejných), kde můžete využít kostým sexy čertice nebo nesmělého anděla anebo v takovém kostýmu příjemně překvapit svého přítele...

Po Mikuláši následuje advent - radostné čekání na vánoční svátky. Těšíte se? A máte už vybrané vánoční dárky? Ne? Je nejvyšší čas!!!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies