Aerofobie – strach z létání

Letecká doprava je v současné době nejoblíbenějším, nejrychlejším a také nejbezpečnějším způsobem, jak se dostat za hranice naší republiky. Létání je cenově dostupné a může si jej dovolit téměř každý. Co ale dělat v případě, že máte strach z létání a trpíte takzvanou „aerofobií“?

Letadlo ve vzduchu při západu slunce

Příčin, proč mají lidé trpící aerofobií (takzvaní aerofobii) strach z létání,  může být hned několik - ať už je to výška, strach z neznáma, strach z uzavřených prostorů a nebo také strach z případného poškození nebo havárie letadla.

Jak se aerofobie projevuje?

U aerofobiků se strach z létání objevuje již několik dní před plánovaným letem. Nervozita, nevolnost a nespavost jsou nejčastější prvotní příznaky. V den odletu se situace výrazně zhorší, postižení jedinci trpí úzkostí, třesem celého těla, brněním v končetinách, nadměrným pocením a zrychlením dechu (v ojedinělých případech ztrátou vědomí).

Jak překonat strach z létání?

Přinášíme několik tipů, jak překonat strach z létání:

  • Seznamte se s letadlem důkladně a získejte informace o tom, jak funguje.
  • Vyzkoušejte si ve výcvikovém středisku letecké společnosti simulátor letu, kde se seznámíte se všemi jeho fázemi. Zkušený pilot vás poučí o situacích, které mohou nastat, také vám poví o důkladných kontrolách před každým letem nebo o přísném školení pilotů.
  • Navštivte psychologa, který vám pomůže najít příčinu vašeho strachu a pomůže jej překonat.
  • Do letadla nastupujte předem. Prohlédněte si piloty, do jejichž rukou se svěřujete - uvidíte, že jakmile uvidíte konkrétní osoby, uleví se vám.
  • Před letem nikdy nepijte alkohol, povzbudí strach a agresivitu. Nechte si předepsat uklidňující léky, které začnete brát několik dnů předem.
  • Během letu se snažte zabavit - čtěte si noviny a nebo komunikujte s osobou sedící vedle vás.

Přečtěte si více o dalších fobiích>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies