Aromaterapie - olejová relaxace

Aromaterapie zlepšuje schopnost relaxace, ulevuje od úzkosti, pomáhá při nespavosti. Je řada lidí, kterým pomohla aromaterapie při snížení bolestí spojených s artritídou.
Žena s květinou ve vlasech

Proč si vybrat aromaterapii?

Aromaterapie je jedna z jemných forem léčby, která může zlepšit kvalitu života. Není mnoho doktorů, kteří jsou zastánci aromaterapie a její oblíbenost přisuzují spíše citové vazbě k vůním než k fyziologickým účinkům. Aromaterapie zlepšuje schopnost relaxace, ulevuje od úzkosti, pomáhá při nespavosti. Je řada lidí, kterým pomohla aromaterapie při snížení bolestí spojených s artritídou. Přes veškeré pozitiva aromaterapie nenašla lékařská věda žádný fyzický důvod, které způsobují zmíněné účinky.

Jak probíhá aplikace aromaterapie?

Přestože existuje mnoho butiků, které se honosí názvem aromaterapie a je možno v nich zakoupit pár vonných svíček, pravá léčba je podstatně složitější. Aromaterapie pracuje s vysokým koncentrátem silic, které se získávají z léčivých rostlin. Obvykle jsou tyto oleje získány destilací nebo lisováním za studena. Využívají se květiny, stonky, kůra, větve, kořeny, listy apod. Nestálé oleje (např. z mandle) jsou míchány s „nosičem”, kterým bývá např. alkohol. Vonné oleje jsou aplikovány na kůži, inhalovány, případně volně rozptýleny rozprašovačem do vzduchu.

  • Inhalace - při problémech s dýcháním se nakape 6 až 12 kapek oleje do napařovací nádoby (postačí hrnec s vařící vodou). Množství vody není důležité, protože olej se odpařuje z její hladiny. Přes hlavu si dáme ručník a hluboce inhalujeme.
  • Masáž - je nutno vybrat speciální masážní oleje. Používá se obvykle 5 kapek, které smícháme s alkoholem. Tato aplikace je vhodná při bolestech svalstva.
  • Dále je možno použít vonné oleje do koupele nebo jako zábal při bolestech hlavy či naraženinách.

Upozornění: nikdy nepoužívejte aromatické oleje vnitřně! Aromatické oleje mohou být díky vysoké koncentraci jedovaté.

Které jsou nejčastěji používané vonné oleje v aromaterapii?

  • Levandule - ničí bakterie, snižuje depresi, záněty, křeče, bolesti hlavy, alergie, svalové bolesti, žalodeční nevolnost, vysoký krevní tlak.
  • Mentol - máta: zažívací potíže, čištění ran, bolesti hlavy, nevolnost při cestování.
  • Eucalyptus - horečka, antibakteriální účinky, antivirové účinky, kašel, spáleniny.
  • Čajovník - houbové nákazy, kvasinkové nákazy, bakteriální nákazy, trudovitost, bodnutí hmyzem, infekce močového měchýře.
  • Růže - zmírnění bolesti, krevní cirkulace, špatné trávení, plynatost, otoky, deprese.
  • Heřmánek - otoky, alergie, stres, nespavost, deprese, zažívací potíže.

Kdo by se měl vyhnou aromaterapii?

Nepoužívejte aromatické oleje bez konzultace s vašim doktorem především pokud jste astmatik, alergik. Zvláštní opatrnost je nutná v době těhotenství. Mentolové oleje se nesmí aplikovat u dětí do 30. měsíce jejich věku.

Jaké mohou nastat vedlejší účinky?

  • Otrava při požití.
  • Alergické reakce.
  • Záněty očních spojivek.
  • Přecitlivělost na sluneční světlo při opalování.
  • Bolesti hlavy při nekontrolované inhalaci.
  • Nespavost při špatné aplikaci například rozprášením mentolu.

Závěrem k aromaterapii

Spálené větvičky a vůně květů na louce je známá lidstvu od pradávna. Vůně dokáže v člověku navodit pocit pohody a klidu. U maličkých dětí pomáhá pár kapek vonného oleje v pokojíčku, kde spí k navození pocitu bezpečí. Děti prokazatelně lépe spí a energetické oleje dokáží zlepšit soustředění při učení. Vůně provází mnoho ezoterických oborů a rovněž neokybernetice není tato disciplína úplně neznámá. Akreditovaný neokybernetik dokáže přesně určit nejvhodnější vůně pro jednotlivce díky postupům, které poskytují informace o dopadu a účinnosti, která je u každého jiná.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies