Asistovaná reprodukce – šance pro neplodné

Zdá se, že neplodnost je další nemocí 3. tisíciletí. Počet párů, které nemohou počít dítě, každý rok stoupá. Stoupá ale také počet těch, kteří se rozhodnou zkusit svou novou naději – asistovanou reprodukci.
Ruce držící miminko

Neplodnost – nemoc 3. tisíciletí

Neplodností se z lékařského hlediska myslí neschopnost počít dítě během jednoho roku nechráněného pohlavního styku. Problém s otěhotněním má až každý šestý pár!

Asistovaná reprodukce

Metody asistované reprodukce neboli umělého oplodnění se neustále zdokonalují. První dítě počaté pomocí asistované reprodukce přišlo na svět v roce 1978. Dnes vděčí za svůj život asistované reprodukci až 3% narozených dětí! Cena za jeden zákrok se sice pohybuje okolo 20 000 Kč, ze zdravotního pojištění jsou ale hrazeny tři „pokusy“.

Metody asistované reprodukce

IVF - in vitro fertilizace, mimotělní oplodnění

In vitro fertilizace je nejčastěji používanou metodou asistované reprodukce. Jedná se v podstatě o mimotělní oplodnění. Nejdříve se hormonálními preparáty stimulují vaječníky, poté se odebere co největší počet vajíček a partnerovo sperma a nejaktivnější spermie se vpraví do inkubátoru společně s vajíčky. Dojde-li k oplodnění vajíčka, umístí se toto embryo do dělohy.

IUI - intrauteriní inseminace

Intrauteriní inseminace je metoda, kdy se masturbací odebraná spermie vpraví přímo do dělohy pacientky. Šance na oplodnění je vyšší už jen proto, že při klasickém pohlavním styku se z pochvy do dělohy dostane jen velmi malá část spermií. Využívá se nejčastěji u párů, kde muž vlastní funkční spermie a žena ani žena nemá zjevné příčiny neplodnosti.

AID – inseminace spermatem dárce

Další metodou je umělá inseminace spermatem dárce. Užívá se pouze sperma anonymního řádně vyšetřeného dárce, a to zejména při neplodnosti partnera.

ICSI - intracytoplazmatická injekce spermií

Metoda využívá přímého (injekčně) vpravení spermie skrze obal do vajíčka. Využívá se například u málo pohyblivých nebo malého počtu kvalitních spermií.

PK - prodloužená kultivace embrya

Tato metoda je záchranou při omezené schopnosti buněčného dělení embrya. Ve speciálním roztoku se sleduje vývoj embryí a následně se vybere nejkvalitnější z nich pro transfer. Kultivace trvá 5 – 6 dní.

AH – asistovaný hatching

Při asistovaném hatchingu se embryo opatrně otevře laserem. Účelem zákroku je zvýšit šanci na jeho uchycení v děloze. Lékař může tuto metodu doporučit pacientce s opticky silným obalem embrya nebo pacientce, u které nedošlo k dosažení těhotenství ani po transferu kvalitních embryí.

PGD – genetické vyšetření embrya

Jedná se o genetické vyšetření embrya před jeho transferem do dělohy. Vyšetřením se vylouží případné vady a abnormality. PGD se provádí u žen vyššího věku, při chromozomální poruše některého z rodičů, při porodu dítěte s vývojovou vadou nebo opakovaných potratech.

Darování vajíček

Pokud vaječníky ženy produkují málo vajíček nebo jen vajíčka velmi nekvalitní, nemá žena moc možností na výběr. Jednou z mála šancí jsou pro ni zcela zdravá a funkční vajíčka od anonymní dárkyně. Poté, co je zdravé vajíčko oplozeno spermií partnera, je vzniklé embryo přeneseno do dělohy příjemkyně. Anonymita je v tomto případě dle zákona oboustranná – jak u dárkyně, tak u příjemkyně.

Chirurgický odběr spermií

Pokud nejsou v ejakulátu přítomny spermie (ano, i to se může stát), získávají se spermie odběrem z varlat či nadvarlat.

Související články

Neplodnost bohužel stoupá

Mužská sterilizace

Spermobanka

Oplodnění


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies