Barvoslepost - co je příčinou?

Barvoslepost je jednou z očních vad, která postihuje převážně muže. Jak se tato porucha barevného vnímání projevuje a dá se nějak léčit? A co je možnou příčinou vzniku barvosleposti?
Duha končící za stromy

Barvoslepost – co je příčinou?

Barvoslepost (tzv. daltonismus) je poruchou barevného vnímání. Tato porucha je poměrně dost rozšířená, častěji jí trpí muži, zejména běloši.

Barvoslepost – jak vzniká?

Barvoslepost je termín, kterého se používá k popsání dědičné neschopnosti rozeznávat od sebe určité barvy. Všechny barvy, které vidíme, jsou kombinací červené, zelené a modré - základních barev světelných paprsků, které vstupují do našich očí. Většinou se nejedná o 100% barvoslepost - tedy naprostou neschopnost rozeznat barvy (co ještě nevíte o zraku? klikněte zde). Lidé s touto poruchou nedokáží některé barvy rozeznat (vidí je „stejně“), zatímco jiné barvy od sebe rozlišují.

Barvoslepost – co může být příčinou?

  • Ve většině případů se jedná o genetickou poruchu. Příčinou barvosleposti je absence nebo defekt pigmentu čípků na sítnici oka. Většina barvoslepých lidí má poškozen pouze jeden (ze tří) pigmentů a proto stále dokáží některé barvy rozlišovat. Závažnější poškození (dvou i všech tří druhů pigmentu) jsou velmi vzácná.
  • V některých případech se barvoslepost vyvine až v průběhu života díky působení toxických látek. Některé testy prokázaly, že se objevuje u zaměstnanců, kteří pracují s nebezpečnými látkami. Projevilo se to zhoršenou schopností rozlišovat mezi žlutou a modrou, které se postupně rozšiřuje i ve zhoršeném rozlišování zelené a červené barvy. Mezi rizikové látky patří např. styrén, karbon disulfid, n-hexan, PCE a další rozpouštědla a hnojiva používaná v průmyslu.
  • Podobný efekt mají také některá antibiotika, barbituráty nebo léky proti tuberkulóze.
  • Barvoslepost může také být průvodním jevem některých chronických onemocnění.

Barvoslepost – jak tito lidé vidí?

  • Tato vada se projevuje neschopností rozeznávat mezi zelenou a červenou barvou. V závislosti na typu porušeného pigmentu barvoslepí lidé mají problém s rozpoznáváním některých barev, tyto barvy jim splývají.
  • Porucha je diagnistikována pomocí testu (Ishiharův test). Úkolem člověka v tomto testu je přečíst číslo či písmeno zobrazené na obrázku.
  • Jak můžeme porovnat barvoslepé vidění s „normálním“ viděním? Existují totiž lidé, kteří mají poškozené barevné vnímání pouze na jednom oku. Pomocí jejich výpovědí se podařilo vytvořit modely vystihující, jak se u těchto lidí prostor všech barev redukuje. A toho se používá při diagnostice této poruchy.
  • Barvoslepost se nedá léčit, a proto některá povolání nemohou tito lidé vykonávat. Většina lidí se však naučí žít s touto malou neschopností bez problémů.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies