Chcete změnit zdravotní pojišťovnu?

Jste spokojeni s vaší zdravotní pojišťovnou nebo uvažujete o změně? Víte, na co všechno máte od nového roku nárok, a které služby se již neproplácí? Než se rozhodnete přejít ke konkurenci, vyzbrojte se potřebnými informacemi.
Muž sedící za stolem v bílém plášti s rukama na klávesnici počítače

Co říká zákon o veřejném zdravotním pojištění

Zákon 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění nám dává právo na bezplatnou zdravotní péči. Současně nám ale ukládá povinnost se zdravotně pojistit u některé z našich devíti zdravotních pojišťoven. Za děti, studenty a důchodce hradí zdravotní pojištění stát.

Ze zdravotního pojištění se hradí tyto zdravotní úkony:

  • léčebná ambulantní a ústavní péče
  • pohotovostní a záchranná služba
  • preventivní péče
  • péče v době rekonvalescence
  • odběr tkání nebo orgánů určených k transplantaci a manipulace s nimi
  • poskytování léčivých přípravků a prostředků zdravotnické techniky
  • lázeňská péče
  • závodní preventivní péče
  • doprava nemocných a náhrada cestovních nákladů
  • doprava žijícího či zemřelého dárce do místa odběru (u živých dárců také náhrada cestovních nákladů)
  • doprava odebraných tkání a orgánů
  • posudková činnost
  • prohlídka zemřelého pojištěnce a pitva, včetně dopravy

Nadstandardní služby zdravotních pojišťoven

Výše uvedené služby zdravotní pojišťovny hradit musí. Pro zvýšení konkurenceschopnosti ale pojišťovny nabízejí spoustu výhod nad rámec těchto služeb. Od 1. ledna roku 2007 však bohužel ministr Rath zakázal nabízet příspěvky, které nemají preventivní charakter. Klienti tak přicházejí o příspěvky na antikoncepci, brýlové obroučky, příspěvek na plavání apod.

Jak se mění zdravotní pojišťovna

Zdravotní pojišťovnu můžete měnit jednou ročně, a to nejpozději do konce čtvrtletí (první čtvrtletí končí poslední den v březnu, druhé poslední den v červnu, třetí poslední den v září a čtvrté poslední den v roce). Změnu pojišťovny musíte do 8 dní oznámit zaměstnavateli. U staré pojišťovny se odhlašovat nemusíte, to za vás udělá pojišťovna nová. Staré však musíte vrátit průkaz pojištěnce.

Co ke změně pojišťovny potřebujete

Ke změně pojišťovny potřebujete občanský průkaz, IČO zaměstnavatele, vyplněnou přihlášku pojištěnce a evidenční list. V případě, že jste osobou samostatně výdělečně činnou, přineste kopii živnostenského listu a potvrzení stávající zdravotní pojišťovny o výši záloh na pojistné.

Podle čeho zdravotní pojišťovnu vybírat?

Vybírejte si pojišťovnu podle oblasti, ve které působí, ne všechny totiž mají působnost celostátní. Dále si zjistěte, zda lékaři, kteří se o vás starají, mají s vaší budoucí pojišťovnou smlouvu. A nakonec vybírejte podle toho, co sami nejvíce potřebujete. Pokud například chodíte na očkování (např. prevence proti klíšťové encefalitidě), zjistěte, která pojišťovna na tuto službu přispívá nejvíc.

Výhodné zdravotní pojištění pro děti, těhotné a seniory

Pojišťovny největší pozornost věnují dětem, těhotným ženám a seniorům. Pokud patříte mezi některou z těchto skupin, bude se vám určitě vybírat dobře.

Například Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR nabízí ženám příspěvky na vitamíny, přípravky proti kouření, sportovní ochranné pomůcky a mnohé další. Matky dětí mohou u této pojišťovny uplatnit nárok na příspěvek na dětská rovnátka, dětskou ortopedickou obuv či školu v přírodě. Kojícím ženám přispívá ZPMVČR na speciální podprsenky, odsávačky a podobné pomůcky. Senioři ocení příspěvek na onkologické vyšetření.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies