Děti a lázeňský pobyt

Lázeňský pobyt dětí má za cíl zlepšit a upevnit zdraví, což je dáno zdravějším prostředím a léčebnými metodami. Co všechno lázeňský pobyt pro děti obnáší? Které děti mají na lázeňskou léčbu nárok?

Dítě pijící z kašny

Lázeňské pobyty pro děti

Lázeňský pobyt s sebou obnáší lázeňskou léčbu podle daného harmonogramu, který je koncipován léčebným zařízením. Každé lázně mají své specifické léčebné postupy a metody, které se zaměřují na daný zdravotní problém. Pro děti jsou ideální dětské léčebny a lázeňská zařízení, která jsou plně přizpůsobeny potřebám a nárokům dětí.

Pro jaké děti jsou lázeňské pobyty určeny

Lázeňské ozdravné pobyty jsou určeny pro děti s chronickým onemocněním dýchacích cest, s chronickým kožním onemocněním, se zažívacím či metabolickým onemocněním nebo jejich kombinací. Lázeňské pobyty mohou blahodárně působit na alergiky, astmatiky, diabetiky, při rekonvalescencích a pooperačních stavech. Lázeňské procedury mohou podstupovat obvykle děti od tří let do osmnácti. Tedy jak děti předškolního věku, tak školního věku včetně dorostu.

Lázeňské pobyty léčí

Při lázeňské léčbě je dítě umístěno do nového, zdravějšího prostředí s léčebnými postupy, které zlepšují nejen aktuální zdravotní stav, ale také psychiku. Kromě toho pobyt v lázních zaručuje účinnou prevenci dalších možných zdravotních problémů a obtíží. Na děti čeká léčebný a výchovný program pod lékařským a pedagogickým dozorem, který se bude dětem věnovat individuálně.

Jak dostat dítě na lázeňský pobyt

  • Návrh na lázeňskou péči vystavuje ošetřující lékař, popřípadě odborný lékař (alergolog, plicní lékař) na základě zdravotního stavu dítěte.
  • Děti předškolního věku můžete doprovázet, ale v tomto případě musí navrhující lékař uvést tento požadavek v návrhu na lázeňskou péči.
  • Dále vše postupuje k zdravotní pojišťovně dítěte, kde revizní lékař pojišťovny musí vše posoudit a schválit.
  • Lázeňská péče a délka pobytu záleží na daném onemocnění a zaměření lázeňských míst.
  • Pokud revizní lékař pojišťovny schválí pobyt dítěte v lázních, pojišťovna hradí náklady na ubytování, stravování, léčení. Popřípadě může být hrazen i doprovod dítěte.
  • Formulář postupuje do zvolených lázní, které by se už měly postarat o předvolání dítěte.
  • Termín nástupu určuje lázeňské zařízení.

Dítě a komplexní lázeňská péče

Zdravotní pojišťovny mohou dětským pojištěncům hradit komplexní lázeňskou péči, která navazuje na ústavní péči nebo specializovanou ambulantní zdravotní péči. Ta má být především zaměřena na doléčení nemocí a zabránění trvalých následků na zdraví. Komplexní lázeňská péče je plně hrazena zdravotní pojišťovnou.

Dítě a příspěvková lázeňská péče

O příspěvkovou lázeňskou péči může být zažádáno jednou za dva roky. Tento typ lázeňského pobytu je poskytován hlavně u chronických onemocnění, které však nevyžadují komplexní lázeňskou péči. Výdaje spojené s vyšetřením a léčením hradí pojišťovna, ostatní náklady musí být hrazeny rodinou dítěte. 

Léčebné metody lázeňských pobytů mohou být různorodé

Léčebné metody jsou různorodé podle druhu onemocnění a podle léčebných metod daného léčebného zařízení. Lékař obvykle předepíše každému dítěti individuální léčebný plán, kdy se průběžně hodnotí výsledky. Ani školní děti nesmí zanedbávat školní výuku, proto v léčebném programu nechybí učení se denně několik hodin hlavním předmětům. Využívané přírodní léčivé zdroje zajišťují to, že se organismu zlepšuje imunita. Může být využíváno např.:

  • Klimatické léčby, která zajišťuje vysokou vlhkost podhorského klimatu
  • Inhalační léčby, která posiluje dechové techniky díky minerálním vodám
  • Léčebná tělesná výchova, která je zaměřena individuálně
  • Vodoléčebné procedury
  • Bazén, sauna, elektroléčba a další léčebné postupy a metody
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies