Chorvatské pochutnání
Země s průzračným mořem patří stále mezi námi oblíbené lokality. Pro kuchyni Chorvatů je typická zelenina, ryby a koření. Ale jistě nepohrdnete ovčím sýrem, dalmatským a istrijským pršutem či slavonským kulenem. Máte raději Istrii? Pak ochutnejte jehněčí maso, pašticadu a velice oblíbené mořské plody. Víte co je maneštra? Chorvatská domácí kuchyně z fazolí, uzeného masa a brambor. Celá dobrota je samozřejmě dochucená kořením a zeleninou, tedy cibulí, rajčaty, pepřem, bobkovým listem a solí.
Co na zapití? Určitě chorvatské víno. Třeba červené Plavac a Opolo nebo bílé Muškát či Pinot. Raději něco ostřejšího? Pak se můžete těšit na Travaricu a Rakiji.
Chuť horkého Egypta
V Egyptě se najíte podobně jako v Izraeli, Turecku a Libanonu. Stejně jako v Chorvatsku i v egyptské kuchyni hraje velkou roli koření. Za zmínku stojí pečivo, můžete ochutnat nejrůznější placičky, pitu, obyčejný chléb i francouzské bagety.
Co nějaké opravdu národní pochutnání? Vyzkoušejte hummus, což je směs cizrnového pyré a sezamu se zeleninou, olivovým olejem a pitou.
Dalším egyptským typickým pokrmem je foul. Jde o zapečené hnědé boby se zeleninou v chlebové placce. Nakonec kultoví musaka. Pečenou pochoutku s lilkem a brambory v hlavní roli zná snad každý.
Zdravá kuchyně Řecka
Řekové jsou opravdoví gurmáni, kteří svou kuchyni obohatili o prvky kuchyně orientální a turecké. Které potraviny jsou v Řecku top? Cuketa, lilek, paprika, rajčata, olivový olej, mořské plody a ryby, bazalka, kopr, saturejka, oregáno, anýz, koriandr, bazalka, saturejka a česnek. Řekové nedají dopustit na jejich vyhlášené dezerty, ve kterých nesmí chybět vlašské ořechy a med. K večeru si dopřejte anýzové Ouzo či víno Retzinu. Typická řecká jídla jako je gyros a tzaciki jistě nemusíme jmenovat.
Ostrov malých želviček - Zakyntos
I ve Francii se najíte zdravě
Francouzi dobré jídlo milují, právě proto věnují jeho přípravě takovou pozornost. S láskou vám naservírují ryby, čerstvou zeleninu, maso, kvalitní masné výrobky, mořské plody, výborné omáčky, sýry a houby. Všechna jídla umí skvěle dochutit pomocí bylinek. Možná ve Francii nepohrnete ani hlemýžděm nebo vyhlášenými žabími stehýnky. Francouzi velice rádi připravují také vnitřnosti včetně ledvinek, žaludků a drštěk. Vše zapijte kvalitním francouzským vínem z různých oblastí.
Sezónní Itálie
Italové vaří z čerstvých surovin, nejčastěji z ovoce, zeleniny a mořských plodů. Vše musí být čerstvé, takže také sezónní. Na druhou stranu, často při vaření sáhnou po sterilovaných rajčatech. V Itálii se nevyhnete těstovinám, Mozzarelle, Gorgonzole a Parmazánu. Stejně jako Francouzi milují i chuť čerstvým bylinek, nejlépe petrželky, bazalky, fenyklu, šalvěje, oregána a rozmarýnu. Rozhodně ochutnejte pravou neapolskou pizzu ze slaného těsta, rajčat, sardelek, sýra a bylinek.
Přejeme šťastnou s a dobrou chuť.
Diskuze