Cystoskopie - vyšetření močového měchýře

S cystoskopií se můžete setkat ve dvou lékařských oborech, na gynekologii a urologii. Jedná se o vyšetření, které umožňuje lékařům prohlédnout vnitřní povrch močového měchýře a močové trubice, včetně úseku, který prochází prostatou.
Žena ležící na nemocničním lůžku

Co se k cystoskopii používá

K vyšetření se používá přístroj zvaný cystoskop. Je to optické zařízení, které se skládá z ohebného nebo rovného tubusu, optiky a zdroje světla. Tubus se opatrně zavádí močovou rourou do močového měchýře. Na volný konec se nasadí optika či vnitřní kamera. Data z cystoskopie vidí lékaři na obrazovce.


Cystoskopie má tu výhodu, že skrz tubus lze zavést malé nástroje a odebrat vzorky.

Kdy se cystoskopie doporučuje

Cystoskopie se využívá v urologii a gynekologii. Urolog vám toto vyšetření obvykle doporučí, pokud má podezření na nádorové, zánětlivé či jiné onemocnění močového měchýře.


Gynekolog vám cystoskopii doporučí hlavně při nádorech vnitřních pohlavních orgánů. (Chcete se dozvědět více o gynekologickém vyšetření?). Tak zjistí, zda nádor neprorůstá do stěny močového měchýře.

Jak se cystoskopie provádí

Cystoskopie se provádí v tzv. gynekologické poloze, což znamená, vleže na zádech s pokrčenýma nohama na opěrách. Jelikož je vyšetření poměrně bolestné, lékař nanese na tubus znecitlivující gel.


U žen je cystoskopie poměrně jednoduchá, jelikož je jejich močová trubice krátká. Naopak u mužů mohou při zavádění nastat komplikace, protože v některých místech může být močová trubice zúžená.


Jakmile se tubus zavede, naplní se močový měchýř tekutinou a jeho stěny se oddálí. Pak lékař pomocí optiky močový měchýř prohlíží.


Celková doba cystoskopie trvá přibližně 5 – 15 minut.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 22 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies