Fondue pro labužníky

Fondue je miláčkem všech labužníků. Kromě klasických sýrových omáček se dnes podávají také omáčky sladké, meze se nekladou ani přílohám. Fondue dokáže zpestřit každou hostinu a dodat ji punc výjimečnosti.
Fondue s omáčkami

Historie pokrmu zvaného fondue

Fondue pochází ze Švýcarska, kde vzniklo už v 18. století. Jednalo se o ohřívanou mísu se směsí sýra, vína a trochou mouky. V tomto rozpuštěném sýru se namáčel chléb nebo pečivo.

Fondue dnes

Dnes existuje fondue v různých podobách. Kromě sýrové omáčky se používá také omáčka sladká, kyselá či z masového vývaru a nenamáčí se do ní jen chleb nebo pečivo, ale také maso, ovoce či zelenina. Přílohy se vždy podávají v malých miskách. Pečivo si můžete upéct i doma, fondue tím dostane ještě lepší šmak.

Druhy fondue

Tradiční švýcarské fondue

Švýcarské fondue sestává z kombinací různých druhů sýrů rozpuštěných v bílém víně. Je možno přidat i griotku, zvláště není-li ještě sýr úplně zralý. Nejčastěji se používají sýry gruyere a ementál.

Sýrové fondue

Rozehřejte v nádobě na fondue víno a přidejte sýr. U nás se k fondue používá především ementál, čedar, gouda a parmazán. Bude-li sýrová omáčka řídká, přidejte ještě trochu nastrouhaného sýra nebo škrobové moučky. Můžete přidat také trochu másla, tvarohu, jemného koření nebo česneku (ne všechno najednou!). Na vidličku pak napíchněte kousek chleba nebo bagety a máčejte jej v omáčce.

Masové fondue

Do misky na fondue vlijte olej a zahřejte na bod varu. Pak do misky ponořte kostičku masa napíchnutou na vidličce, dokud se neopeče. K masovému fondue podávejte více druhů omáček a příloh. Maso můžete uvařit také v zeleninovém nebo masovém vývaru.

Sladké fondue

V čokoládovém fondue můžete namáčet ovoce, piškoty, kousky sušenek či ořechů. Vždy nejdříve rozpusťte čokoládu ve vodní lázni, pak přidejte cukr, skořici a mléko. Do směsi lze přidat i trochu instantní kávy, šlehačky nebo pudinku. Výborné je např. banánové fondue.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies