Co budeme potřebovat na jablkový koláč
1 kg jablek, šťávu a kůru ostrouhanou z 1 citronu, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 150 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, špetku skořice, 200 g polohrubé mouky, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, 100 g mletých mandlí, půl sklenice meruňkové zavařeniny, tuk na vymazání plechu
Máte letos přemíru jablek a nevíte jak je zužitkovat? Zavařte si je, údajně nás letos čeká dlouhá zima a ovoce v této podobě jistě oceníte.
Jak postupovat při přípravě těsta na jablkový koláč
- Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je a odstraníme jádřince. Čtvrtky potom postříkáme citrónovou šťávou (dodáte tělu dostatek vitamínů C).
- Ušleháme tuk do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr a vejce. Přidáme citrónovou kůru a skořici.
- Potom smícháme mouku s práškem do pečiva a mletými mandlemi, po částech vmícháme do vaječné hmoty a vše zpracujeme na hladké těsto.
Postup k jablečné pochoutce
- Dortovou formu (přibližně o průměru 26 cm) vymažeme tukem a naplníme připraveným těstem.
- Na povrch těsta rozložíme jablka oblou stranou nahoru.
- V předehřáté troubě pečeme koláč přibližně 60 minut při teplotě 200 °C. Po 30 minutách pečení zakryjeme povrch pergamenovým papírem, aby se jablka nepřipálila.
- Upečený koláč uvolníme z formy.
- Zahřejeme zavařeninu, propasírujeme sítem, horký koláč jí potřeme a necháme vychladnout. Nakonec přidáme skořici.
- Jinou variantu jablečné pochoutky - jablečná pizza.
Diskuze