Jak bojuje jídelníček proti chudokrevnosti

Chudokrevnost neboli anémie je poruchou krvetvorby, která si zasluhuje zvýšenou starostlivost o to, co jíme a kolik nezbytných látek tělu dodáváme. Co by měl obsahovat jídelníček proti prevenci chudokrevnosti?

Nakrájená zelenina s brokolicí

Nedostatečnou krvetvorbu může způsobit deficit látek v organismu

Pro správnou tvorbu krve je důležité dodávat tělu látky a minerály, které se významně podílejí na tvorbě krve. Nesmí chybět železo, vitamín B12, kyselina listová a bílkoviny.

Vitamín B12 jako nezbytnost

Část vitamínu B12 je uložena v játrech, přičemž denní spotřeba se pohybuje kolem 2 mikrogramů. Nedostatek vitamínu se projevuje při jeho sníženém přísunu v potravě nebo při poruše tvorby tzv. vnitřního faktoru. Je důležité, aby bylo vitamínu B12 umožněno vstřebávání ve střevě, což může být ztíženo přítomností nežádoucích bakterií. Střeva produkují jisté druhy vitamínu B12 tehdy, když v nich panuje správná mikroflóra.

Kdy je třeba nadopovat tělo vitamínem B12

Vitamín B12 je důležité dodávat tělu při parazitárních onemocněních, při léčbě antibiotiky, cytotastiky, při užívání některých léků na snížení krevního tlaku, žaludečních kyselin nebo cholesterolu, při užívání hormonální antikoncepce. Chudokrevnost a příčinu nedostatku vitamínu B12 způsobuje často kombinace podvýživy a alkoholismu. Mimochodem, dokážete ukočírovat správně rozjetý večírek? Nedostatek vitamínu B12 se objevuje u osob, které odmítají přijímat mléčné výrobky a maso – jsou jimi vegetariáni a díky nepestrému jídelníčku také senioři. Nejlepším zdrojem vitamínu B12 jsou játra, hovězí maso, vepřové maso, mléko, vejce a v omezené míře také pivovarské kvasnice.

Kyselina listová ze zeleniny pomáhá proti chudokrevnosti

Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu červeného krevního barviva (hemoglobinu), proto je také dobrou prevencí proti chudokrevnosti. Kyselina listová je obsažena především v listové zelenině a denní potřeba činí kolem 50 mikrogramů. V těhotenství, při podvýživě a při nesprávné skladbě jídelníčku se potřeba kyseliny listové zvyšuje. Vstřebává se v tenkém střevě, ale její využití mohou blokovat některá antibiotika a jiné léky.

Při chudokrevnosti je třeba dodat tělu železo z masa

Železo hraje svou úlohu nejen při prevenci proti chudokrevnosti, ale také při transportu kyslíku a ve vnitrobuněčném dýchacím řetězci. Anémii z nedostatku železa většinou provází jiná onemocnění (jater, krvácení z nádoru dělohy, vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku, hemeroidy, krvácení z nosu). V těle jsou obsaženy asi 4 gramy železa v různé formě. Největším zdrojem železa je maso (hovězí, skopové, kachna), játra, zelenina (špenát, rajčata, mrkev), žloutek, luštěniny, celozrnné obiloviny. Využitelnost železa se zvyšuje v kombinací s vitamíny C a D. Doplňte potřebné vitamíny přísunem zeleniny - třeba kysaného zelí.

Chudokrevnost vzniká i při nedostatku bílkovin

Chudokrevnost z nedostatku bílkovin se může vyvinout při hladovění, mentální anorexií, při drastických dietách, při těžkých průjmech, nedostatečném příjmu sacharidů, při onemocnění jater, ledvin, při nádorových onemocněních, horečnatých onemocněních a operacích. Bílkoviny získáte pestrou stravou s vyvážením rostlinných a živočišných bílkovin. Konzumujte dostatečný příjem masa, tvarohu, mléka, vajec, sýrů, obilovin, luštěnin, brambor.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies