Jak na klíště – prevence a správné odstranění

Klíšťata nás každoročně trápí, a to od jara do podzimu. Ať už chceme nebo nechceme, příroda je plná klíšťat. Existuje i prevence proti klíšťatům a způsob, jak správně klíště odstranit.

Detail přisátého klíštěte

Kde si na nás klíšťata počkají

Klíšťat existuje mnoho druhů, ale u nás je nejrozšířenější klíště obecné. Klíště jako parazit potřebuje ke svému životu krev. Klíšťata číhají na svou kořist v trávě, na keřích – nejčastěji v nadmořské výšce do 800 metrů. Klíšťata milují vlhkost vzduchu, která je pro ně nejideálnější ve výšce do jednoho metru nad zemí, proto se vyskytují spíše v níže položené vegetaci.

Klíště hledá místečko…

Pokud nejste dostatečně vyzbrojeni proti klíšťatům, můžete pocítit na své kůži kusadla (tzv. čelistní makadla) klíštěte, ale zpravidla až v okamžiku po zavrtávání. Klíště pomocí předních párů končetin vyhledá svého hostitele. Ty jsou totiž citlivé na teplo. Klíště si vybírá ke svému přisátí místa na těle s tenkou kůží, kde se nestřetává kůže s oděvem a my nemáme možnost jen tak na dané místo dosáhnout. Klíště zpočátku necítíme proto, že do ranky vpouští své sliny, aby se krev nesrážela a klíště tak mohlo hodovat delší dobu. Teprve za nějakou chvíli je možné cítit svědění či mírné pálení, které nás dovede k místu, kde se klíště přisálo.

Jak zatočit s klíštětem

Na způsob nejlepšího odstranění klíštěte se mohou vést polemiky. Někteří doporučují klíště zadusit pomocí mastnoty a poté jej vytáhnout proti směru hodinových ručiček. Dnes se spíše doporučuje viklavý způsob odstranění klíštěte, protože metoda otáčení nemá své opodstatnění. Také zakápnutí olejem nebo mastí klíště sice zadusí, ale zároveň klíště vyvrhne obsah střev i s potenciální nákazou do rány. Nově se doporučuje na místo přisátého klíštěte použít roztok mýdlové vody a teprve až po vytáhnutí klíštěte dezinfekční prostředek – peroxid, ajatin, jodovou tinkturu, alkohol. Klíště uchopte pomocí tupé pinzety opatrně co nejblíže k pokožce. Na klíště v žádném případě nesmíte sahat holýma rukama, protože výkaly klíštěte vás mohou infikovat (i přes neporušenou pokožku). Klíště vikláním do stran opatrně odstraňte a ranku dezinfikujte. Pokud se vám přihodí, že se klíště nepodaří odstranit celé, doporučuje se místo potřít antibiotickou mastí. Doporučuje se však vyhledat lékaře (chirurga), který chirurgicky (dezinfikovanou jehlou) odstraní zbytky klíštěte. Vyhledat lékaře byte měli v každém případě, protože použití antibiotických mastí je vázáno na lékařský předpis. To platí i v případě, kdy je klíště mrtvé – neumí se pustit, proto se ho nesnažte vytáhnout.

Místo přisátí pozorujte

Klíšťata přenášejí především dvě nemoci, které není radno podceňovat. Jedná se o klíšťovou encefalitidu (proti ní existuje očkovací látka) a lymskou borreliózu. Míra nakažení klíšťat je různá, závisí na jednotlivých regionech. V místech s vysokým výskytem nakažených klíšťat, je dobré nechat se preventivně očkovat. Klíště co nejdříve odstraňte, aby jste minimalizovali možnost nakažení. Místo po vytaženém klíštěti ještě několik dnů kontrolujte, zda se náhodou neobjevilo zčervenání, otok, či pokud se nevyskytuje v místě vpichu bělavé zabarvení. Nepodceňujete ani horečku nebo jiné neobvyklé příznaky. V takových případech navštivte lékaře.

Vyzbrojte se proti klíšťatům

Před návštěvou přírody se doporučuje vyzbrojit se oděvem s dlouhými nohavicemi a rukávy. Vyplatí se také vysoké boty a dlouhé ponožky. Na světlejším oděvu můžete také pohledem lépe kontrolovat lezoucí klíšťata a odstranit je zavčasu. Oděv i kůži byste měli ošetřit repelentem odpuzujícím hmyz a klíšťata. Klíšťata také odpuzuje pach vitamínů skupiny B. Po procházce se nezapomeňte prohlédnout. Před klíšťovou encefalitidou zůstává stále nejlepší ochranou očkování.

 

Nejčastější místa výskytu klíšťat

Nejznámější endemické oblasti jsou v jižních Čechách podél řek Vltavy a Malše, oblast přehrad Lipno, Orlík, Slapy, poříčí Berounky a Sázavy, přehrady ve Slezsku a u Brna. Mezi další známé oblasti patří severní částí okresů Bruntál a Opava. Nejvíce případů zasažení klíšťovou encefalitidou pochází z jižních Čech, nicméně možnost nakažení je prakticky kdekoliv.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies