Jamajka - ostrov pramenů

Jamajka je turisty považována za jedno z nejpřitažlivějších míst Velkých Antil. Exotické prostředí Karibiku spolu s krásnou jamajskou přírodou vytvářejí nádherný obraz plný moře, pláže, lesnatých kopců, hor a vodopádů.
Písečná pláž na Jamajce

Jamajka – základní údaje

Rozloha: 10 991 km2
Hlavní město: Kingston
Počet obyvatel: 2 695 867
Měna: jamajský dolar (JD)
Úřední jazyk: angličtina

Jamajka – historie

V roce 1494, kdy na Jamajce přistál Kryštof Kolumbus, byl ostrov osídlen americkými indiány, z jejichž jazyka pochází název ostrova (Chajmaka = Ostrov pramenů).


Rok 1509 znamenal pro Jamajku počátek španělské kolonizace. Španělští osadníci se převážně živili chovem vepřů a skotů a zavedli na Jamajce dvě věci (cukr a otroky), které poznamenaly budoucnost této země.


Původní obyvatelstvo Jamajky (indiáni) vymřelo počátkem 17. století v důsledku nelidské dřiny, zanedbané péče a evropských nemocí.


Roku 1655 byla Jamajka obsazena Angličany a o patnáct let později, kdy byla podepsána smlouva mezi Anglií a Španělskem, se ostrov dostal oficiálně pod anglickou nadvládu.


Dne 6. 8. 1962 byla Jamajka vyhlášena nezávislou zemí v rámci Britského společenství.

Jamajka – podnebí

Jamajka má přímořské tropické podnebí s vyrovnanými teplotami po celý rok. Teploty u moře bývají 27 – 30 °C a na horách okolo 20 °C. Období dešťů je většinou na severovýchodě Jamajky a trvá od konce května do začátku listopadu.

Jamajka – příroda

I když není Jamajka příliš velká, může se pochlubit rozmanitým terénem a zajímavou vegetací. Ostrov je obklopen pobřežní plošinou, která je přerušována mořskými zátokami (co třeba zkusit sex ve vodě?). Na severu Jamajky jsou bílé písčité pláže lemované bujnou vegetací. Mořská voda na Jamajce je čistá a průzračná, vhodná i pro potápění. Ve vnitrozemí se nacházejí strmé hřeby a hluboká údolí. Na východě Jamajky se zvedají Modré hory (2 256 m) s nejvyšší horou Blue Mountain Peak.

Jamajka – významná města a letoviska

  • Kingston
  • Ocho Rios
  • Montego bay
  • Negril
  • Long bay
  • Treasure beach

Kam můžete vyrazit?

Kapverdské ostrovy a panenské pláže
Egypt - ráj českých turistů
Dubai - perla zálivu
Tahiti - kouzelné ostrovy
Seychely pro labužníky
Florida - stát slunečního svitu
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies