2. Zamyslete se nad tím, co jíte a hlavně kolik toho jíte
Češi patří mezi nejobéznější národy na světě. Už je to jasné, statisticky dokázané a hodně dlouho nám to nikdo neodpáře. Kde jsou ty doby, co jsme se smáli tlustým Američanům. Ale jak se nám to mohlo stát? Podívejme se třeba na generaci dnešních padesátníků. Ti se narodili krátce po válce a rodiče se jim snažili dát všechno, co sami neměli. Kult kulatých rudých tvářiček se projevoval všude. V táborech se děti vážily a každé muselo během pobytu přibrat. Ti, co nepřibrali ve skutečnosti, museli přibrat aspoň na papíře.
Plný talíř byl to, co chybělo generaci, která prožila světovou válku a tak to svým ratolestem vynahrazovala. A když mluvíme o plném talíři, tak to je opravdu plný talíř. Osm knedlíků pro mladého muže není nic moc. Co to jsou čtyři rohlíky s máslem na snídani. Zkusmo si spočtěte kolik tisíc KJ za den sníte. Věřte mi, že není problém dostat v restauraci dobrý oběd, který bude mít těch zakletých 5 000 KJ celkové denní dávky. Bomba jsou například smažená jídla. Takový smažený sýr na oběd bez hranolků a bez tatarky má 2 000 KJ a to si ho dáme, protože chceme jíst málo a hubnout, místo řízku. On už ten řízek nemá o moc víc. Tak počítejme dál: hranolky- malá porcička 1 410 KJ to je překvapení, co? Tatarku vám dnes už přinesou automaticky, tak tu máme 100 g za 2 500 KJ.
Cože? Že začnete s hubnutím až zítra? To je údajně ten nejčastější den v týdnu, kdy se s hubnutím začíná.
Ale vážně. Začněte počítat, co všechno za den sníte. Neobejde se to bez vážení toho, co si na talíř dáváte, alespoň ze začátku. Zatím se omezovat nemusíte. Jen se opravdu podívejte realisticky na to co jíte a co pijete. Mimochodem pití je stejně důležité jako jídlo.
Diskuze