Hubnutí a diety – proč nefungují?

V České republice trpí obezitou každá druhá žena a každý třetí muž. Neustále se snažíme zhubnout a držíme drastické diety, ale výsledek žádný. Jak je to možné? Odpovědí není neúčinná dieta, ale naše psychika.

Dívka opřená o zeď

Obezita a neustálé hubnutí - celosvětový problém

Svět je rozdělen na dva zcela odlišné celky. Zatímco jedna část populace trpí chudobou a kvůli nedostatku potravin umírá hladem, druhá část trpí nemocí z nadbytku – obezitou.Navíc se obezita týká i vašich zvířecích miláčků, i pro ně musíte vybírat vhodné krmivo!

Stačilo by rozdělit mnohdy zbytečné zásoby jídel do chudých zemí, ale zbavit se přehnaně vysokých dávek jídla je pro druhou část populace úkol téměř nadlidský.

Proč tloustneme - co je důvodem obezity?

Proč nejsme schopni říci si dost? Proč pokaždé, když se pustíme do další diety, po několika dnech své úsilí vzdáme a vracíme se ke starým návykům? Hlavní roli zde hraje psychika. Vyrovnaní lidé nemají problém se stravováním a jsou spokojeni sami se sebou. Dnešní doba však klade vysoké nároky na každého z nás. Jen krásní, štíhlí a chytří lidé mají šanci na úspěch, křičí na nás ze všech stran média. Abychom byli milování a mohli uznávat sami sebe, snažíme se vyrovnat představě o svém ideálu, ale protože ideál dnešní doby je téměř nedostupný, potácíme se v depresích. Když k tomu přičteme stresující tempo moderní doby, jedinou berličkou je pro mnohé z nás jídlo.

Pamatujte - drastické diety se mnohem hůř dodržují! Váha vám pak kolísá jako na houpačce. Tímto způsobem se nadbytečných kilogramů nikdy nezbavíte...

Jídlo i hubnutí jako droga

Jídlo dávno neplní jen funkci výživy. Je dnes především náplastí na osobní, rodinné či pracovní problémy. Přináší nám slastný zážitek, po kterém je nám zase dobře. Svými účinky se bez nadsázky blíží drogám. A odtud je jen pár krůčků k poruchám příjmu potravy – bulimii, záchvatovitému přejídání apod.

Proč hubnutí nefunguje

První hlavní příčinou tloustnutí populace je stres, v tomto případě však bude snaha o zhubnutí marná, dokud nevyléčíme pravou příčinu obezity - naši podlomenou psychiku. Do té doby se budeme dále potácet od jedné diety k druhé bez jakéhokoliv výsledku.

Druhou, častější příčinou neúspěchů bývá to, že se snažíme zhubnout moc rychle a drasticky. Jednou z variant, které doporučují odborníci z oblasti lékařství, je dopomoci si zeštíhlujícími minerálními kůrami. Neobsahují kalorie, ale pomohou vaší dietě tím, že dodají tělu pouze to, co potřebuje. 

Vyléčte svou duši - recept na obezitu i hubnutí

Přestaňte se přejídat a nebudete muset hubnout. To však nedokážete, dokud se budete snažit vyrovnat mediálnímu ideálu krásy nebo se stresovat každou maličkostí. K psychické vyrovnanosti vám může pomoci psychoterapie, některé z mnoha druhů meditačních cvičení, různé relaxační techniky, seberealizace v podobě kreslení, tance či sportu, který vás baví.
Existuje nespočet způsobů, jak se stát vyrovnaným a spokojeným jedincem, a zbavit se tak nejen několika kilogramů navíc, ale také většiny zdravotních potíží.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies