Jeseníky a cyklotrasy

Chráněná krajinná oblast Jeseníky se nachází v severní části Moravy. Oblast zahrnuje Hrubý Jeseník a přilehlé části Hanušovické a Zlatohorské vrchoviny. Zkuste se projet cyklotrasami této oblasti.
Lidé jedoucí na kole cestou mezi vysokými stromy

Jeseníky a možnosti cyklotras

V oblasti nazývané Jesenicko se nachází celá řada cyklotras. Zatím však není celé území pokryto celistvou sítí. Mnohé cyklotrasy jsou vedeny po vedlejších silnicích nebo tam, kde je minimum automobilového provozu. Na některých místech je však nutné cyklotrasy vést i po silnicích II. třídy. Územím prochází i jedna z nejstarších cyklotras – Moravská stezka, která dále pokračuje podél řeky Moravy na jih. Volný pohyb cyklistů v CHKO Hrubého Jeseníku je omezen a na hřebenech Jeseníků zcela vyloučen. Omezené jsou také jízdy skupin nad 10 osob.

Jeseníky a značené cyklotrasy

Silniční cyklotrasy

Jsou vedeny po místních silnicích a jsou značeny pomocí speciálních cyklo značek na žlutých směrových tabulkách. Obsahují piktogram kola, číslo cyklotrasy a jednotlivé vzdálenosti.

Terénní cyklotrasy

Vedou převážně po horských komunikacích – po polních a lesních zpevněných i nezpevněných cestách. Označeny jsou tzv. pásovým značením s žlutými upozorňovacími pruhy. Cyklistické značení není však tak hustě rozmístěno jako značení turistické.

Jeseníky a cyklotrasy – okolí Pradědu

Délka: 45 km
Obtížnost: náročná
Kola: crossová, trekkingová
Trasa vede z větší části mimo silnice. Vede lokalitami: Ovčárna – Praděd rozcestí – Praděd 1491 m. n. m. – Praděd rozcestí – po modré Švýcárna – Petrovka – Červenohorské sedlo – (žlutá značka) Pekárna – Pod skalami Jeřábu (asfaltová cesta bez označení) – Sedlovidelský kříž – Vidly – Karlova Studánka – Hvězda – Ovčárna.

Jeseníky a cyklotrasy – Ostružná – Kouty nad Desnou

Délka: 28 km
Obtížnost: střední náročnost
Kola: crossová, trekkingová
Ostružná – horská obec, zast. ČD a BUS – Františkov – bývalé překladiště lesní železnice, Františkov – bukový prales s bohatým bylinným porostem – Pod slunečnou strání – přirozený prales na suti a balvanitém svahu, vzácné živočišné druhy. Nepřístupný veřejnosti! – Kouty nad Desnou rekreační horské středisko, v historii inkviziční čarodějnické procesy, čarodějnický sloup z roku 1683 (u rozcestí) – stanice ČD a BUS, restaurace, půjčovna horských kol, výchozí místo turistických tras.

Jeseníky a cyklotrasy – okruh Jeseníkem

Délka: 35 km
Obtížnost: střední náročnost
Kola: crossová, trekkingová
1. Jeseník – centrum oblasti, Priessnitzovy vodoléčebné lázně 2. Bukovice, Adolfovice, historické obce 3. Domašov – historická obec (13. stol.) 4. Výrovka – lesní chata 5. Šerák – horská chata, horní stanice sedačkové lanovky z Ramzové 6. Ramzová – horské středisko 7. Lipová – lázně 8. Jeseník.

Jeseníky a cyklobusy

V Jeseníkách jsou provozovány cyklobusy od 1. června do 30. září 2006. V červenci a srpnu jsou cyklobusy provozovány každodenně. Nový cyklobus např. jede z Olomouce přes Šternberk, přírodní park Sovinecko, Rýmařov, Karlov a Hvězdu na Ovčárnu. Cyklobusy naleznete v běžných autobusových jízdních řádech.

Více o cyklotrasách se dozvíte v článcích

Cyklotrasy - cyklistické léto 2006
Krušné hory a cyklotrasy
Jizerské hory a cyklotrasy
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies