Jezdectví a disciplíny

Jezdectví je poměrně mladý sport. Kůň byl dlouho využíván jako dopravní prostředek nebo pomocník připráci, ale ke sportovním účelům začal sloužit až s příchodem technického rozvoje.
Žena sedící na hnědém koni

Historie jezdectví

První lidé, kteří začali jezdit na koni, byli asijští nomádi ve 4.-3. tisíciletí př. n. l. Od této doby člověk koně využíval jako dopravní prostředek nebo jako pomocníka při práci. Zvrat nastal v 19. století během technického rozvoje. Koňskou sílu začaly nahrazovat stroje a koně se začali využívat ke sportovním účelům.

Jezdecké disciplíny

V jezdectví je nejdůležitější soulad koně a jezdce. Jezdectví se dělí na několik disciplín:
  • drezůra - v této disciplíně kůň předvádí předepsané cviky ve cvalu, klusu i v chůzi. Důležité je, aby kůň vypadal elegantně.
  • parkur - kůň a jezdec musí v určeném prostoru (kolbišti) přeskákat postavené překážky s co nejmenším počtem chyb.
  • pony sport - pony je závodní kůň, který v kohoutku nedosahuje více než 148 cm. Pony sport jsou jezdecké soutěže, kde jezdci jsou hlavně děti.
  • reining - westernová disciplína zaměřená hlavně na poslušnost koně.
  • spřežení - soutěží se v jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží. Závod má tři časti-drezůru, terénní jízdu tzv. maratón a překážkovou jízdu.
  • voltiž - při této disciplíně se na neosedlaném koni předvádějí gymnastické cviky. Závod se skládá z povinné sestavy a volné jízdy.
  • všestrannost - nejnáročnější jezdecká disciplína testující všestrannost koně. Soutěž se skládá z drezůry, parkuru a terénní zkoušky.
  • vytrvalostní jízdy = distanční dostihy - při této disciplíně se prověřuje hlavně vytrvalost a zdatnost koně, ale také jezdcovy schopnosti správně vést koně a odhadnout jeho vhodné tempo.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies