Jizvy - jak je odstranit

Jizvy jsou nepříjemnou kosmetickou překážkou a jejich majitelé touží po jediném: co nejrychleji se jich zbavit. Čím dříve začnete jizvy ošetřovat, tím větší máte naději na jejich odstranění. Zde je pár tipů, jak na to.
Zamračená mužská tvář
Jizvy mohou vzniknout po úrazu či operaci a nejsou ničím příjemným. Zpočátku bývají zarudlé, postupem času však blednou a zjemňují se. Některé typy jizev, zvláště malé jizévky, mohou za čas samy zmizet, ale pomocí správné péče můžete přispět k jejich rychlejšímu odstranění. Hlavní je dostatečná hydratace a opatrná masáž pokožky.

Jizvy – jak je odstranit?

Hydratace kůže

Jizvám prospěje pravidelné ošetřování postiženého místa speciálním krémem s vysokým obsahem kolagenu nebo enzymů, které podporují změkčení jizev. Tyto krémy jsou běžně k dostání v lékárnách.

Tlakové masáže

Mnohem účinnější než klasické masírování jizvy (roztírání či mnutí) je masáž tlakem. Provádí se tak, že na postižené místo na 20 sekund tlačíte. Díky tomuto tlaku dochází k odkysličení krve z jizvy a přívodu nové, čerstvě okysličené krve, která napomáhá k hojení jizvy. Zároveň tak pomáháte k oploštění jizvy a zabraňujete jejímu vystupování nad okolní kůži. Tlakovou masáž provádějte každý den.

Desinfekce kůže

Dávejte si pozor, aby v jizvě nezůstávaly nečistoty a pravidelně ji omývejte čistou vodou. Můžete používat také lehký desinfekční prostředek (Víte, co znamená KPZ? Může vám zachránit život), nikdy však s obsahem jodu! Ten totiž zásadně brání hojivému procesu.

Bandáž

Je důležité, aby se kůže v místě jizvy nepřetěžovala, čemuž může napomoci bandáž nebo speciální prádlo. Například speciální elastická podprsenka drží ňadra na správném místě a tím zabraňují zbytečnému natahování kůže. Stejně tak bandáž na břicho zpevňuje ochablou břišní stěnu a zabraňuje rozšiřování vzniklých jizev.

Estetická chirurgie

Je-li jizva velká, hluboká či stará a šance na její odstranění se tak snižuje, vhodným řešením je estetická chirurgie. Kromě plastické chirurgie je zvláště účinné odstranění laserem.

Jizvy a překážky v odstranění

Čím hlouběji rána zasáhla tkáň, tím pevněji bude jizva vryta do kůže. Odstranění jizvy brání také infekce a záněty, které se mohou do postiženého místa dostat. Překážkou je také brzké fyzické zatěžování po vytvoření jizev.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies