Kanoistika - rychlostní i rekreační

Překonávání řek, vodních toků a ploch bylo vždy pro člověka velkou výzvou. Dobrodružství, romantika, prostředí, lidé, zkouška vlastních schopností a sil - to všechno nabízí kanoistika.
Lidé plující v loďkách uprostřed lesa

Kanoistika

Kanoistika patří mezi oblíbené sporty, které jsou provozované jak rekreačně, tak i profesionálně. Název je odvozen od kánoe, ale je obecně používán i pro podobné aktivity provozované na kajaku.

Kanoistika – profesionální

Profesionální kanoistiku dělíme na několik disciplín:

Rychlostní kanoistika

Je provozována na klidných stojatých vodách, přičemž cílem je ujet stanovenou vzdálenost v co nejkratším čase. Pozice na startu určuje los, lodě musí být na startu nehnutě seřazeny u startovních doků, s příděmi srovnanými na startovní čáře. Dráhoví rozhodčí sledují, zda jedou závodníci ve svých drahách. U cíle čekají cíloví rozhodčí, kteří pomocí časomíry kontrolují časy každé lodě.

Slalom na divoké vodě

Je provozován na silně proudících tocích. Cílem je nejen projet stanovenou trasu co nejrychleji, ale také správně projet na trase umístěné branky. Mimochodem slyšeli jste o kaneopolu? Více zde...

Kanoistika - rekreační

Rekreační kanoistika v naprosté většině sjíždí mírné až středně tekoucí vodní toky, ale také se omezuje i na sjezd po vodní hladině (vzhledem k absenci moře v ČR). Příznivci divočejší vody nemají u nás příliš příležitostí, takže jezdí do oblastí kde řeky tečou trochu divočeji, nebo využívají možnosti sjíždět některé úseky českých řek při vypouštění přehrad.

Kanoistika – co přináší

Kanoistika je náročná na sílu, vytrvalost, hbitost a koordinaci pohybů. Musíte bojovat nejen se svými individuálními možnostmi, ale také s venkovními a vodními podmínkami. Někteří příznivci tohoto sportu dávají přednost menším řekám, kdy mohou pozorovat i okolní břehy a krajinu. K takovým patří chorvatské řeky, které jsou jako stvořené pro jízdu na kánoi či kajaku. Na kajaku se můžete dostat tam, kam větší lodě nemohou proplout – např. na úzkou linii mezi břehem a mořem.

Kanoistika – jízda na kajaku

Příznivci kanoistiky nacházejí svůj životní styl v pádlování. Kanoistika má své kořeny v Kanadě, kdy původní obyvatelé používali kajaky a kánoe jako dopravní prostředek k dopravě na mořích, jezerech a řekách. Jako sport se kanoistika objevila v 19. století. V současnosti stále více lidí vyhledává dobrodružství, které jim tento sport nabízí. Boj a mír s proměnlivými tvářemi přírody, sebepřekonávání, spolupráce - to vše charakterizuje tento sport, a to je to, co láká.

Další zajímavé články o vodních sportech

Jachting
Windsurfing
Kitesurfing - na vodě i ve vzduchu
Rafting - voda jako živel



Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies