Kapavka - včasné odhalení

Kapavka je nejčastějším nechtěným "suvenýrem" z dovolené, ale nakazit se můžete samozřejmě i v každodenním životě. Jedná se o bakteriální bakteriální pohlavní nemoc a určitě vás budou zajímat hlavně příznaky kapavky.
Cedulka na dveřích od pánských záchod
Kapavka, jak již bylo řečeno, je bakteriální pohlavní nemocí. Může za ni bakterie gonokok, která napadá sliznici močové trubice, čípku, nosohltanu, konečníku, oční spojivky a vzácně i klouby.

Jak se člověk nakazí kapavkou

Nákaza probíhá jako u většiny pohlavních nemocí. Nejčastěji pohlavním stykem, análním stykem a také orálním sexem. Ve velmi výjimečných případech i tím, že použijete cizí vlhkou žínku nebo ručník.

Příznaky kapavky

Prvním příznakem kapavky u žen je žlutozelený výtok, u mužů se objeví silné pálení při močení. Pokud se vám něco nezdá, nečekejte a navštivte svého gynekologa / urologa. Zvýšenou pozornost příznakům věnujte, pokud berete hormonální antikoncepci. Vědci totiž zjistili, že rozmnožení bakterie způsobující kapavku je ovlivňováno ženským hormonem estrogenem.

Inkubační doba kapavky

U kapavky je inkubační doba dva až osm dní.

Léčba kapavky

Pokud u vás gynekolog kapavku objeví, nasměřuje vás na dermatovenerologické oddělení. Tam vás budou léčit antibiotiky. Na léčení kapavky se nevztahuje nemocenská, takže počítejte s tím, že i při léčbě budete chodit normálně do práce. Následujících šest měsíců strávíte pod dohledem lékaře.

Prevence kapavky

Prevencí je samozřejmě kondom. Pokud přecejen zhřešíte a po čase objevíte podivný výtok, neotálejte s návštěvou lékaře. Rozhodně se nesnažte léčit svépomocí.

Zanedbaná kapavka vám může v budoucnu přivodit předčasný porod, mimoděložní těhotenství, časté potraty či úplnou neplodnost!

Další pohlavní nemoci

Syfilis a prevence - více ZDE.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies