Syfilis a prevence

Syfilis do vašeho těla zaseje zákeřná pohyblivá bakterie spirálovitého typu - tzv. spirocheta Treponema pallidium. Původcem může být nemocný člověk v primárním či sekundárním stadiu i v prvních letech latentního stadia.

Žena s přivřenýma očima

Způsob nákazy syfilis

Nejčastějším přenosem syfilis je pohlavní styk nebo orální sex s nakaženým partnerem. Výjimečně si můžete přivodit syfilis líbáním či použitím kontaminovaného předmětu, např. použitého příboru apod.

Příznaky syfilis

Zhruba po třech týdnech po nákaze najdete na těle tvrdý růžový vřídek, nejčastěji na místě, odkud infekce do těla vnikla. Nejčastěji je to u vstupu do pochvy, u análního otvoru nebo na jazyku. Tento vřídek však brzy zmizí. Pokud se po objevení vřídku nevydáte k lékaři, nezačnete se léčit, můžete za osm až dvanáct týdnů očekávat druhé stadium nemoci. Druhé stadium se projevuje vyrážkou na těle a nakonec syfilis zaútočí na životně důležité orgány a způsobí jejich rozpad.

 

Diagnoza a inkubační doba syfilis

Diagnóza je stanovena na základě klinického obrazu, epidemiologické anamnézy a výsledků laboratorních vyšetření. Inkubační doba je tři týdny.

 

Léčba syfilis

Syfilis léči venerolog. Po několik týdnů budete pojídat antibiotika (penicilin nebo erytromycin). Při léčbě počítejte s častými gynekologickými kontrolami a sexuální zdrženlivostí. Protože je syfylis velmi nebezpečnou pohlavní chorobou, budete muset udat všechny své sexuální partnery, aby se odchytil původce šíření nákazy.

Důležitá je prevence před syfilis

Prevencí syfilis je zásadně použití kondomu. Infekční ložiska nákazy se ale mohou nacházet i na jiných místech na těle a v tom případě vás syfilis i po styku s ochranou nemine.

Dávejte velký pozor! Neléčená syfilida vám může zničit, cévy, nervový systém, kosti a kůži a v nejhorším neléčeném případě končit smrtí.

Další pohlavní nemoci

Kapavka a její včasné odhalení - více ZDE.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies