Základem je zdravý jídelníček
Je všeobecně známo, že malé porce zdravých jídel 5x denně, dodržování pitného režimu a pravidelné sportování, je klíčem ke štíhlé linii i zdraví. Pod vidinou štíhlé linie si mnoho z nás ovšem začne ve svém jídelníčku odpírat základní živiny, o kterých si myslí, že jsou viníky kilogramů navíc. To je ale velká chyba, protože i ty naše tělo potřebuje. Co vše může nedostatek základních živin v těle způsobit, se dozvíte níže.
Potravinová pyramida - základ zdravé výživy
Víte, co způsobí vynechání základních živin?
Vynechání bílkovin (proteinů)
Bílkoviny jsou základní stavební složkou organismu, podílejí se na stavbě buněčných a kosterních struktur, tvoří se z nich nukleové kyseliny, hormony i enzymy. Jako zdroj energie je tělo využívá až při nedostatku sacharidů a tuků. Bílkoviny se dělí na dva základní druhy: živočišné (obsažené v mase, rybách, mléčných výrobcích a vejcích) a rostlinné (sója, brambory, luštěniny). Nedostatek bílkovin vede k poruchám tělesného a duševního vývoje, ke zhoršenému hojení ran a snížené imunitě. Nadbytek bílkovin zase zatěžuje játra a ledviny. Doporučená denní dávka bílkovin je 0,8 gramů na 1 kilogram tělesné hmotnosti.
Vynechání cukrů (sacharidů)
Organismus využívá glukózu jako základní sacharidovou látku v organismu. Je základním palivem pro mozek a ukládá se do zásob jako glykogen. Glykogen organismus používá, když potřebuje rychlou energii pro tkáně. Cukry také v organismu stimulují tvorbu serotoninu (tzn. hormonu, který je přímo odpovědný za naši náladu). Vhodné jsou zejména přírodní sladidla (například sladový cukr, fruktóza, včelí med, apod), která poskytují mnohem výraznější vůně a chutě. Narozdíl od bílého cukru obsahují spousty vitamínů a nezvedají tolik hladinu cukru v krvi. Jsou také šetrnější k našemu metabolismu.
Vynechání tuků (lipidů)
Díky velkému množství informací, mají lidé tendenci jídla obsahující tuk považovat za špatná a nezdravá. Je to ovšem chyba! Vynechání tuků z jídelníčku bude mít za následek nedostatek energie pro svaly a srdce či sníženou schopnost termoregulace (neustálý pocit chladu). Tuk obklopuje a chrání důležité životní orgány, také umožňuje cirkulaci, uchování a absorpci vitamínů rozpustných v tucích (například vitamínů A, D, E a K) a je součástí všech buněčných membrán. Navíc sacharidy a tuky se podílejí na tvorbě ženského hormonu zvaného estrogen.Vynecháme-li je, může to mít za následek zpoždění menstruace. Tuky, zejména ty zdraví prospěšné, tedy ze svého jídelníčku rozhodně nevynechávejte. Mezi „zdravé" tuky řadíme olivový olej, ořechy, ryby či avokádo.
Diskuze