Když máte řidičák, ale neřídíte

Exituje spousta důvodů, proč svůj řidičský průkaz nevyužíváte – dlouho jste neměla možnost řídit nebo třeba máte z řízení fobii. Pak ale může nastat situace, kdy řídit budete muset – vyžadovat to může např. váš zaměstnavatel. Jak se vrátit za volant se ctí? My víme.

Vyděšená žena za volantem automobilu

Neřídící řidička? Nejste sama.

Takových jako vy je na světě spousta. Udělala jste si řidičák, ale nikdo vám poté automobil nebyl ochoten půjčit a sama jste prostředky na nákup vozítka neměla. Čím déle doba od posledního usednutí za volant trvá, tím menší jsou obvykle vaše znalosti o dopravních předpisech, nemluvě ani o praktické části – samotné technice jízdy.

Fobie z řízení

Někteří jedinci trpí panickým strachem z řízení. V době, kdy řídíte pod dohledem učitele autoškoly, není stres z řízení takový jako v momentě kdy zjistíte, že musíte jet sama, na vlastní zodpovědnost. Jako čerstvý řidič byste proto zpočátku měla řídit s někým, komu důvěřujete a je klidné povahy – třeba se sestrou, otcem nebo přítelem. Pakliže strach nevymizí ani poté, mohou být příčiny zakořeněné hluboce ve vaší psychice. Vidíte auto jako prostředek, díky kterému můžete zabít sebe nebo ostatní? Pak se za volantem nikdy úplně neuvolníte. Doporučujeme návštěvu psychologa.

Fobie z řízení často pramení z autonehody, kterou jste zažila třeba v dětství, nebo z jízd s nebezpečným řidičem – strach z ježdění v autě se pak promítá také do strachu z řízení.

Jak se vrátit za volant? Kupte si kondiční jízdy.

Možná první, co vás napadne, je poprosit přítele či kamaráda, aby vás naučil řídit on. Věřte ale, že to není dobrý nápad. Pokud opravdu řídit neumíte, trpělivost člověka, který není školený proto, aby učil laiky řídit, velmi brzy přeteče. Celé to může skončit hádkou, po které si budete připadat ještě více jako úplný pitomec. Stejně tak je zde vysoké riziko, že auto kamarádovi „ťuknete“. Automobily autoškol jsou naproti tomu na takové události pojištěné a mají zdvojené řízení, takže v případě, že se naproti vám vyřídí auto, instruktor na své straně volant strhne.

Kdy, kolik a za jakou cenu?

Kolik kondičních jízd si zakoupíte, je pouze na vás. Pokud se necítíte usednout ihned za volant, můžete si také koupit lekce na trenažéru, kurzy teorie a dopravních předpisů nebo si koupit CD s teoretickou přípravou (nabízí je většina autoškol). Pro začátek doporučujeme koupit si alespoň tři kondiční hodiny, pak uvidíte, jak na tom jste a můžete si přikoupit další. Cena za jednu jízdu (hodinu) se pohybuje okolo tří set korun. Nebojte se, že se ztrapníte, kondiční hodiny si ročně u jedné autoškoly objedná cca 300 majitelů řidičských průkazů a zdaleka to nejsou jen ženy!

Související články

Nové testy v sutoškolách

Bodový systém a jeho pravidla

Autoškoly - jak vybrat tu správnou?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies