Klíšťata - jak na ně

Klíšťata jsou považována za nejzávažnější přenašeče nákaz v celé Evropě. Rozšiřují zejména klíšťovou encefalitidu a boreliózu. Není se tedy čemu divit, že objevení klíštěte na našem těle vyvolává skoro až hrůzu.

Strom ve vysoké trávě

Klíšťata – kde se vyskytují

Mnoho lidí je přesvědčeno, že klíšťata padají z korun stromů, což je omyl. Klíšťata se vyskytují v trávě vysoké od dvaceti centimetrů do jednoho metru. Proto se nedoporučuje lehat si do trávy bez podložky. Jakmile se klíště uchytí na lidském těle, okamžitě začne hledat vhodné místo k přisátí.

Klíšťata – kde se nejčastěji přisávají

Klíšťata vyhledávají měkká a hlavně teplá místa. Nejčastěji se přisávají na krku, břichu, podbřišku, ale výjimkou nejsou ani nohy, ruky či hlava.

 

Když se klíště do pokožky zakousne, začne do rány vylučovat sliny obsahující znecitlivující a protisrážlivé látky. Málokdy se stane, že člověk o přisátí klíštěte ví. Sliny klíštěte mohou obsahovat nákazu, a proto délka přisátí klíštěte úměrně zvyšuje pravděpodobnost přenosu choroby

 

Klíšťata – jejich ústní ústrojí

Ústní ústrojí klíšťat je plné zpětně zahnutých háčků, které se do kůže doslova zabodnou. Proto je také těžké klíště z místa přisátí odstranit. Háčky nejsou umístěny ve spirále, ale v příčných řadách. Proto, jak bylo dříve doporučováno, vytočení klíštěte, buď ve směru nebo proti směru hodinových ručiček, nemá vůbec žádné opodstatnění.

Klíšťata – jak je odstranit

Pokud se na vaši kůži přisálo klíště, je nutno ho odstranit velmi šetrně a to nejlépe pinzetou. Klíště uchopte pinzetou u hlavičky, nikoli u zadečku a lehkými pohyby do stran jej uvolněte. Klíště vytahujte opravdu opatrně, dokud se nepustí kůže. Nikdy ho však nemačkejte ani nezakapávejte olejem.

 

Jestliže se vám stane, že v ráně zůstane část klíštěte, místo ihned ošetřete mastí, která obsahuje antibiotika a vyčkejte na proces přirozené obrany organismu. Místo mírně zhnisá, čímž se zbytek klíštěte vyloučí mimo kůži.

 

 

V případě, že místo, kde bylo klíště přisáté, zčervená a objeví se příznaky podobné chřipce, bolesti kloubů, hlavy nebo otoky, okamžitě vyhledejte lékaře. 

 

Klíšťata – jak se proti nim chránit

Úplně nejlepším řešením, jak se před klíšťaty chránit, je zabránit kontaktu s ním. Jdete-li do listnatého či smíšeného lesa, oblečte se do světlých barev s dlouhými rukávy a nohavicemi. Na světlém oděvu budete moci klíšťata snadněji odhalit. Před odchodem je vhodné použít repelentní přípravek.

 

Další možností, jak se před klíšťaty ochránit, je očkování. Očkovat se můžete kdykoliv během roku. Mějte však na paměti, že člověk je po očkování chráněn až za 14 dní po aplikaci druhé vakcíny, je třeba tomu i přizpůsobit schéma očkování. 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies